Etapper

02 Kristinehamn - Otterbäcken, Vänerleden

85.3 km

Denna sträcka startas med fördel från Gästhamnen i Kristinehamn eller vid Herrgårdscampingen i Kristinehamn. Efter centrum väntar cirka 6 km fin cykelväg ut mot värnerskärgården och Picassoskulpturen.

Vänernära och Picassoskulptur

Vid Picassoskulpturen ska du passa på att ställa cykeln och gå till båda utsiktsplatserna, en som riktar sig söderut och en norrut – den ger ett helt annat intryck av skulpturen som ses framifrån, blickande mot horisonten. Sommartid finns en utställning och infopoint på udden samt glasscafé.

Efter Picassoskulpturen cyklar du några hundra meter genom ett område med villor och fritidshus. Ta ett dopp vid Fyrparken eller vid andra små fina badstränder. Följ Jutviksvägen, Nya Magasinsvägen som övergår till Possebergsvägen, en mysig grusväg kantad av fin tallskog. Jutvikens badplats är många Kristinehamnares favorit. Längre söderut kommer du till Värnanäs och Kungens rastplats.

Vägen söderut slingrar sig både genom jordbrukslandskap och skogslandskap och du kan se på vegetationen att du är nära Vänern. Efter 2 km når du Revsands familjecamping om du vill övernatta eller ta ett dopp på den populära långgrunda sandstranden. Ytterligare 1,5 km söderut kan du ta en avstickare (cirka 700 m) till Hults sommarhem, som har både badplats och fik. Eller gör en avstickare mot Vike oskiftade by med känslan av att kliva in i en annan tid. Här finns Sörgårdens gårdsbutik med nöt-, lamm och vildsvinskött från egna ekologiska eller näruppfödda djur.

Cirka 6 km söder om Hult tar du vägen som går till Baggerud. För en snabbare tur, fortsätt rakt fram mot Edskorset. Cykelleden gör här en sväng ut på halvön Nötön och passerar platser som Medhamn och Hamnudden vid vattnet. Efter Medhamn kan du göra en avstickare till Dyröns naturreservat (cirka 5 km) eller senare naturreservatet Nötön Åråsviken, som har tre kvalitetssäkrade vandringsleder och vackra utsiktsplatser mot Vänern. På vägen mot Nybble finns Visnums kils kyrka som uppfördes i sten år 1756, med stora torn och långskepp. Bland inventarierna finns flera medeltida föremål bevarade. Altarskåpet är ett svenskt arbete från slutet av 1400-talet och en madonnaskulptur dateras till 1200-talet.

Efter Visnums kils kyrka, fortsätter du på Kilsvägen och snart dyker stora hägn med hjortar upp, vilket ger en nästan exotisk känsla. Gör ett stopp vid gårdsbutiken hos Hygns vilt. Här finns styckdetaljer av hjort, älg, rådjur & vildsvin. Det finns även ett brett utbud av egenproducerade charkvaror baserade på vilt samt färdigmat från det egna cateringköket. Därefter cyklar du vidare cirka 1,5 km för att ta in höger på Säbyvägen mot Sund. Ta av mot Bengtsgårds badplats med grillplats, brygga och fina gräsytor. Vid pampiga Värmland Säby gård kan barnen leka i parklabyrinten och behöver ni proviantera, cykla genom ekallén till Nybbles lanthandel (cirka 1,5 km).Efter Värmland Säby gård ska du passera väg 26, se dig för noga då detta är en mycket trafikerad väg.

Efter att du passerat väg 26 går leden genom skogslandskap på en grusväg över dressinbanan. Cykelleden följer huvudvägen och delar sig efter cirka 4,2 km vid en trevägskorsning då du kan välja att ta av mot väg 204 och Käbberud 1. Fortsätt annars förbi Frosterud mot Grunnebacka för att se mer av den trivsamma bygden och besöka Rudskoga kyrka med Värmlands äldsta madonna. Gottbols badplats vid sjön Skagern strax öster om leden är helt ljuvlig. Här finns grillplats, dass och ibland kiosk.

Vid Rudskoga kyrka, innan ladugården, går den grusade cykelleden som markägarna skapat tillsammans parallellt med väg 204 (bitvis skogsväg). Väg 204 är mycket trafikerad, vänligen nyttja cykelvägen som går parallellt med väg 204 mellan Revsten och Östra Bjurvik. När du cyklat utmed väg 204 ska du snart ta av mot Södra Råda. Efter cirka 1,7 km är ett tips att ta en liten avstickare till vänster när du ser skylten Kronkärrs Fårgård. Här hittar du en mysig hantverksateljé med försäljning av ullhantverk. Vill du uppleva landet på riktigt kan du även boka en övernattning här. Fortsätter du på leden finns efter cirka 4 km en skylt som pekar mot vänster till Ekens styckeri. Här finns en gårdsbutik där det säljs KRAV-godkänt, egenstyckat nötkött av hög kvalitet direkt till kund. Verksamhetens filosofi är att låta djuren gå ute året om, vilket ger friskare djur och ett smakrikare kött, samt en naturligare tillvaro för djuren.

Efter endast några 100 meter passerar du Södra Råda bygdegård som ligger på vänster sida av leden. Bredvid, innan korsningen som följer strax efter ligger Södra Råda nya kyrka.

Genom byn Södra Råda löper Vänerleden parallellt med cykelleden Skagern runt. Sjön Skagern ligger här vänster om dig och är en insjö på gränsen mellan Närke, Värmland och Västra Götaland, delvis belägen i Tiveden. Håll gärna utkik efter loppis-skyltar genom byn då det brukar dyka upp ett antal under sommarmånaderna på vägen till Gullspång. Kanske passa på och göra ett bra fynd?

Södra Råda timmerkyrka, återuppbyggd och unikt på sitt sätt

Vid korsningen, strax efter den nya kyrkan är det verkligen värt att ta en avstickare till vänster för att besöka Södra Råda timmerkyrka på byns gamla kyrkplats. På denna plats stod en av Sveriges bäst bevarade medeltida timmerkyrkor som brann ner november 2001. Idag står här en imponerande timmerkyrka och ett unikt exempel på medeltida byggnadskonst då timmerkyrkan är återuppbyggd enligt tidsenliga metoder. Under juni till och med september arrangeras guidade turer i kyrkan på helgerna. Du kan boka en guidad tur på annan tid om så önskas. Vid kyrkan finns det fikabord under tak som inbjuder till att njuta av medhavd matsäck samt även en offentlig toalett. Fortsätter du vägen cirka 500 meter till kan du ta av till höger och besöka mysiga Södra Råda hembygdsgård som finns på din vänstra sida.

Fortsätt din cykeltur genom att cykla tillbaka till Vänerledens sträckning och ta vägen till Gullspång vid korsningen med nya kyrkan intill. På din högra sida passerar du snart Södra Råda Kulturhus som är inhyst i den före detta Missionskyrkan. Vid vägen skyltas det om pågående utställningar. Från kulturhuset slingrar vägen vackert genom bygden och sträcker sig cirka 6 km till nästa sevärdhet i Gullspång. Har du tur ser du kanske en älg eller rådjur för att optimera din naturnära upplevelse.

Laxtrappan, lekplats för unik Gullspångslax

Har du kommit till Gullspång cyklar du över bron och följer Kraftverksgatan tills du ser Fortums verksamhet på högersidan. Efter bron cyklar du på Kraftverksgatan och ser du Fortums verksamhet på högersidan. Här tar du dig först över dressinspåret för att strax efter det svänga till höger på Brogatan. Då ser du ganska snart Gullspångslaxtrappa från järnvägsbron. Känner du för en liten promenad är det väldigt fint att följa stigen som går bredvid trappan upp till kraftverksdammen. I Gullspångsälvens strömmande vatten lever den unika Gullspångslaxen och även Gullspångsöringen, två arter som bara leker naturligt på ett ställe i världen. Laxens lektid kan variera från år till år. Faktorer som luft- och vattentemperatur, forsens genomströmning och dagslängd påverkar när leken startar men en tumregel är att leken pågår under oktober och november.

En annan sevärdhet i Gullspång är Frans G Bengtssons minnesbibliotek med bland annat böcker och originaldokument från denna kända författare (minnesbiblioteket är markerat med en symbol på kartan). Cirka 5 km söder om Gullspång på Ribbingsfors herrgård i Skagersvik bodde Frans G. Bengtsson sina sista 15 år och skrev sin roman Röde orm som han är mest känd för. Andra kuriosa, visste du att sångerskan Linda Bengtzing och fotbollsspelaren Olof Mellberg är från Gullspång?

I centrala Gullspång kan du passa på att proviantera eller äta på en av restaurangerna. Det senaste tillskottet i Gullspångs restaurangutbud är Annas Crêperie & Café. Känns det lagom med en övernattning i Gullspång erbjuds denna möjlighet på Gullspångs vandrarhem på vilket du kan få din cykel inlåst inomhus. Kanske unna dig lite lyx och boka till frukost? Vid torget i Gullspång finns Mötesplatsen & Café där det finns en offentlig toa på vardagar.

I Gullspång vid busstationen ställs du inför två val på leden. Om du har bråttom rekommenderar vi den asfalterade cykelvägen som går på den nedlagda järnvägen hela vägen ner till Otterbäcken. Har du mer tid är det väl värt en omväg att cykla förbi Amnehärads kyrka på andra sidan av vägen 26 och ut mot Vänern. Se karta för närmare beskrivning hur du cyklar. Den här alternativa sträckan är dels asfalterad och dels grusväg. Byvägen slingrar sig genom mysig landsbygd och bjuder på vackra vykortsvyer utöver Vänern med flera fikabord för att ta en liten paus. Längs vägen finns Åråshults camping på vilken varje stuga har sin egen unika stil och är fylld med charm och små detaljer. (Denna alternativa sträcka är cirka 1 mil lång). Om du tagit den alternativa vägen kommer du fram till den asfalterade banvallen som du ska följa ned till höger och Otterbäcken.

Otterbäckens skärgård med rik historia

Är du intresserad av sjöfart och vilken betydelse det har haft för Otterbäcken historiskt sett ska du hålla utkik efter en liten skogsstig på vänstersida ca 500 meter innan du kommer till samhället Otterbäcken. Denna stig leder dig till ett litet sjöfartsmuseum. Ute under tak ligger en lax- och transportbåt anno 1800-tal. Museet är öppet enligt överenskommelse. Alternativt, fortsätter du på cykelleden och passar på att insupa lite järnvägshistoria på Järnvägsmuséet, vänster om cykelleden. Muséet är inhyst i en gammal banvaktarstuga från år 1876 och här står även ett lok.

I Otterbäcken gör skärgårdslivet sig påmint och här finns både gästhamn för fritidsbåtar och en lasthamn för fraktfartyg. Strax efter gästhamnen, vid den lilla matbutikens parkeringsplats på din vänstra sida har den lokala hembygdsföreningen skapat en minnesplats för den stora sjömanskyrkan som stod här en gång i tiden och brann ner under dramatiska former 1939.

Och, om du cyklar runt vid Vänern vad passar då bättre än att uppleva lugnet och gårdslivet i Otterbäckens skärgård på en ö? Storön Gård erbjuder dig denna möjlighet med övernattning samt båtskjuts från Otterbäcken till ön inklusive cyklar, notera att detta ska bokas.

Vill du äta gott finns det restauranger med olika matutbud att välja i Otterbäcken där du har fin kvällssol på uteserveringen direkt vid Vänern. Så serverar Otterbäckens Sjökrog både god fisk och har även en glasskiosk. Vid kajen står en panoramaskylt med en karta över Vänern.

Lite längre söderut, när du har cyklat igenom i stort sett hela Otterbäcken, finns också möjlighet till övernattning i en av stugorna på Barfotens familjecamping. Campingen är känd för sin fina barnvänliga sandstrand med bryggor och har även lekplats, boulebana och kiosk.

Längs vägen