Se & göra

Södra Råda gamla kyrka

Gullspång, Västra Götalands län

Kategori

  • Kyrka
  • Sevärdhet

Den unika 1300-tals kyrkan i Södra Råda, utanför Kristinehamn, förstördes i en brand 2001. Nu byggs den upp och invigdes i juni 2022.

Hösten 2001 brann Södra Råda gamla kyrka ner till grunden. Kyrkan, som byggdes redan på 1300-talet, var en av få bevarade medeltida träkyrkor i Sverige. Den var en unik och värdefull del av vårt kulturarv, inte minst tack vare det medeltida måleriet som prydde väggar och tak. Branden utplånade 700 år av historia och förlusten var omätbar.

Idag är Södra Råda gamla kyrkplats basen för Södra Rådaprojektets verksamhet. Här bedrivs ett av landets mest ambitiösa rekonstruktionsprojekt, en fullskalig rekonstruktion av en medeltida timmerkyrka. Verksamheten är tvärvetenskapligt och inriktat på kunskapsförmedling. På samma plats som 1300-tals kyrkan stod, byggs nu en ny kyrkobyggnad med medeltida metoder, material- och verktygsval. Stora delar av kyrkplatsen är grusad och byggplatsen har en något ojämn yta. Handikappanpassad toalett finns på platsen.

Invigdes juni 2022.

Omgivningen är vacker och inbjuder till en fikastund, kanske med egen kaffekorg? Möjlighet finns också att boka hembakat fika. Gruppbokningar kan göras året runt. Man kan lämna namn och telefonnummer på tel. 079-329 06 04. De ringer upp inom några dagar och diskuterar dina önskemål. Du kan också maila till info@sodrarada.se

I närheten