Vänerleden FAQ: Vanliga frågor och svar

Här kan du få svar på några av de vanligaste frågorna från besökare till Vänerleden.

- Hur lång är Vänerleden?

Vänerleden är ca 640 km lång. Om du önskar att cykla längre så finns möjlighet att göra sin egen skräddarsydda cykelsemester genom att kombinera cykling på Vänerleden med andra anslutande nationella cykelleder, tillexempel Götakanal leden eller Unionsleden, eller att göra kortare rundturer eller cykla kortare etapper.

- Vart kan jag ladda min elcykel?

Vissa boenden och anläggningar längs Vänerleden har möjlighet för att ladda elcyklar. Det går att söka på platser med möjligheter för elcykelladdning i webbkartan eller kontakta ditt anläggningen innan ankomst för att höra vad som gäller hos dom.

- Vad är det för typ av underlag längs leden?

Vänerleden går på både cykelvägar och på vägar med blandat bil- och cykeltrafik och underlaget varierar med både asfalt- och grusunderlag. Vägtyp och vägunderlag finns att utläsa på webbkartan.

- Är det "barnvänligt", alltså kan jag ta med mitt barn att cykla längs leden?

På vissa platser med väl utbyggt cykelvägnät lämpar sig cykling med barn extra bra. Det gäller tillexempel i Hammarö, Karlstad och Kristinehamn i norra delen av Vänern, samt i Vänersborg i södra änden av Vänern. Du kan läsa mer om att cykla med barn i Kristinehamn här.

- Kan man "långtidshyra" cykel så jag kan cykla hela leden?

Det finns flera cykeluthyrare runt Vänerleden och flera av dom erbjuder långtidshyra av cykel.

- Finns det någon tryckt karta att köpa för Vänerleden?

Calazo förlag har tagit fram en atlas för Vänerleden som finns att köpa online hos dem, i olika webbutiker och hos turistbyråer runt Vänern. Atlasen går tillexempel att köpa online här.

- Hur tar jag mig till Vänerleden och finns det någon långtidsparkering för bil?

lakevanern.se finns tips om hur du kan ta dig till Vänern och långtidsparkeringar för bil.