Se & göra

Krukmakeri Hemjord

Kristinehamn, Värmlands län

Kategori

  • Att göra
  • Cafe/Restaurang
  • Konst/kultur

Krukmakeri, butik och café i Kristinehamn. Finkaffe, te och hembakat serverat på egentillverkat porslin.

Krukmakeriet är fyllt med mängder av trevliga produkter.

Förutom AnnBritts keramik (nordisk drejmästare och krukmakarmästare) finns en stor avdelning med te, kaffe, choklad, lakrits och annat gott. I butiken hittar du även saker som passar keramiken såsom ljus, tvålar och inredningsdetaljer - produkter som kan förgylla din tillvaro.

Här finns också ett mysigt café med många olika sorters kaffe, te, choklad, glass och hembakat. Allt serveras på och i AnnBritts eget porslin.

Krukmakeri hemjord arrangerar chokladprovningar, lakritsprovningar och andra roliga arrangemang.

Hundar välkomna både ute och inne. Vegetariska och veganska alternativ. Handikappramp kan plockas fram. Take away.

Läs en artikel om Krukmakeri Hemgjord:

Möt Kristinehamns egna drejmästare

Annbritt Schmützer är krukmakare, nordisk drejarmästare och har stått på prispallen inte mindre än 15 gånger i olika mästerskap. I Kristinehamn driver hon och sambon Björn Krukmakeri Hemjord tillsammans. Ett krukmakeri med butik och café där du får finkaffe, ekologisk glass och hembakat fika - allt serverat i Annbritts egen keramik.

Mitt i centrum bredvid Stadshotellet ligger ett rött gammalt trähus, Annbritt och Björns andra hem Krukmakeri Hemjord. När man kliver in så möts man av en charmig butik fylld med saker och ett mysigt café med några få sittplatser. Keramiken finns högt och lågt, i många former och färger och när du tror att du sett allt så hittar du snart lite till att beundra.

Förutom Annbritts keramik finns här ett brett sortiment av kaffe, te, choklad, lakrits och andra godsaker. Allt som smakar och doftar är nämligen Björns passion och expertisområde. Paret håller även i keramikkurser, privatlektioner och chokladoch lakritsprovningar.

Annbritt beskriver huset som gjort för deras verksamhet och för alla ben de står på. De flera rummen delar in huset i café, butik och ateljé.

- Båda två brinner vi för kvalitet och det går som en röd tråd genom både butiken, caféet och keramiken, säger Annbritt.

Men vad är en drejarmästare egentligen?
- En nordisk drejarmästare har drejat största fatet och högsta cylindern på tid och med en bestämd mängd lera, förklarar Annbritt. Att vinna en sådan titel är inte så enkelt och ännu svårare om man är självlärd som jag är. Man räknade ut mig från början. Men jag är född vinnarskalle, säger Annbritt.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?
- En arbetsdag kan antingen bestå av drejning, skulptering, putsning, glasyrtillverkning, glasering, sättning av ugn, urplockning av ugn, städning, återvinna lera, omskyltning av skyltfönster, uppackning av inköpta varor m.m. Så ingen dag är den andra lik, berättar Annbritt.

Annbritt skulpterar lite allt möjligt och har ingen direkt favoritprodukt. I butiken finns mängder av bland annat koppar, skålar, tekannor, ljuslyktor och lampor. En populär kollektion är ”Kristinehamnssiluetten”, Annbritts ljuslyktor med kända byggnader och sevärdheter i Kristinehamn.

- Allt är lika kul att skapa. Men jag brinner lite extra för Kristinehamnssiluetterna och utmaningar som specialbeställda skulpturer, säger Annbritt.

Drömmer om egen TV-dokumentär
Annbritt har alltid ägnat sig åt hantverk i olika material. Men det som fick henne att satsa 100 % på keramiken var när hon som 20-åring fick ett stipendium som gjorde det möjligt att få en egen fullt utrustad verkstad.

Att ha drömmar för framtiden är viktigt för Annbritt, det är det som är moroten, menar hon.
Många drömmar har redan uppfyllts - som att bli erkänd som krukmakare och erhålla mästartiteln Krukmakarmästare, samt att ha stått på prispallen 15 gånger i olika drejarmästerskap i Sverige och Italien.

- En dröm jag har kvar är att bli uppringd av något större galleri och få en egen separatutställning, eller att få en dokumentär om mitt liv på TV, säger Annbritt.

I närheten