Etapper

01 Karlstad - Kristinehamn, Vänerleden

58.2 km

Leden beskrivs med start i Karlstad och att du cyklar mot Kristinehamn och Mariestad, men det går naturligtvis att cykla omvänt också.

Kulturupplevelser i Karlstad

Leden går genom de centrala delarna av Karlstad och du har nära till de stora besöksmålen. Leden kan med fördel startas från stora torget i Karlstad där du cyklar norrut mot Sandgrund Lars Lerin, där du kan titta på akvareller i världsklass. Mittemot ligger Värmlands Museum som är ett av Sveriges mest välbesökta länsmuséer som visar internationella utställningar och utställningar med värmländsk kulturhistoria. I parken mellan dessa kulturmagneter finns en mycket trevlig upplevelselekpark för barn. Har du tid och är musikintresserad kan du uppleva opera och musikal av hög konstnärlig kvalitet hos Wermland Opera. Bredvid Klarälven ligger Brigadmuseum som är ett militärt upplevelsemuseum för alla. Där finns det få montrar och det mesta få man röra vid och utforska med alla sina sinnen.

Du cyklar inte bara längs Vänern utan färden går också längs Klarälven, och Kroppkärrssjön ifall du är sugen på ett dopp. Behöver du proviantera efter vägen cyklar du förbi handelsområdet Välsviken. Strax efter Välsviken cyklar du på en mysig skogsväg som leder fram till Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård, där du kan passa på att fika eller äta lunch i parken med utsikt över Vänern. Är du badsugen finns Alsters strandbad en kort bit därifrån eller så cyklar du en bit vidare och badar vid Kungsnäs badplats.

Vidare österut mot Kristinehamn cyklar du genom bördigt kulturlandskap. Strax innan du når fram till samhället Väse ser du Vänern igen. Cyklar du med barn är en omväg till Vilda Parken att rekommendera. Här finns en skejtpark och en lagom utmanande låghöjdsbana för alla äventyrslystna barn.

Från Väse går cykelvägen förbi Vänerkajak i Strandvik om du är sugen på att byta transportmedel ett slag. Vidare över Ölmeslätten kan du vika av mot Kummelöns naturreservat och promenera bland hundraåriga gamla ekar och njuta av fågellivet, (en avstickare på ca 5 km). Annars dyker snart den vackra stenkyrkan upp med flera historiska byggnader i kyrkbyn och vidsträckta vyer. Är det lunchdags rekommenderar vi att du stannar till vid Ölme Prästgård & gästgiveri (på andra sidan om E18) som är white guide listade för sina utsökta menyer. Bo över och njut av en matupplevelse i världsklass. Här går cykelstråket parallellt med E18 en stund innan du kommer till Stolpens rastplats. Här finns tillgång till toalett, kiosk och matservering och Stolpens trädgård som har en trevlig visningsträdgård med flera ovanliga växtarter. Elofstorps gamla missionshus erbjuder dubbelrum med plats för extrasängar. I Ölme kan man också övernatta på Nancys Bed & Breakfast. I närheten finns loppis och flera gårdar med stall och djur eller stanna till på Ölme ljus för att köpa hemstöpta ljus. Björns bigård tillverkar flytande, smaksatt svensk honung. (Obs! Grusvägen mellan Ölme prästgård och Stolpen kan ha delvis grovt grus, viss risk för punktering om du kör med smala däck).

Kulturmiljöer längs Varnumsviken

Från Ölme cyklar du genom skogen tvärs över halvön till Varnumsviken, där besöksmålen radar upp sig. Först ut är Gustafsviks herrgårdspark, som är ett populärt utflyktsmål särskilt sommartid. Här finns ibland trädgårdsverksamhet och pop-up verksamheter och ofta arrangeras musik eller teater på platsen. Ta del av Gustafsviks spännande historia med hjälp av skyltarna i området eller en audioguide i Storyspot. Om du är sugen på att vandra är Gustafsvik en startpunkt för Järnleden, en kvalitetssäkrad vandringsled. Från norr till söder är det den väg som järnet förr transporterades från Bergslagen ut mot Vänern och vidare ut på världshaven. Vid Gustafsvik kan du även fylla på vatten och besöka toalett, precis som Gustaf III gjorde en gång i tiden. När du cyklar vidare kommer du ganska snart till Österviks kapell, där konstnären Eric Rafael Rådbergs tidigare bodde. I kapellet arrangeras musikkvällar, högtider och flera aktiviteter t ex vid intilliggande Stadsbondgården. Där kan barnen träffa djuren året om och hoppa i hö tidvis. Övernatta i trevliga rum på B&B Strandgården. (ta dig över järnvägen vid Strand) eller på Mariebergs hotell. På området Marieberg finns Kristinehamns konstmuseum som visar samtidskonst och en trevlig restaurang för lunch eller fika. Här finns också loppis och en fin lekplats med linbana och klätterställning för barn.

Skärgårdsatmosfär och Picassoskulptur

Vid Kristinehamns Gästhamn och ställplats har du nått in till centrala Kristinehamn som har flera boendemöjligheter – se www.visitkristinehamn.se för förslag. Stadsparken, Historiska muséet, stadskärnan med dess butiker, caféer och restauranger är väl värda ett besök. Vill du ta dig ut i skärgården rekommenderas att ta någon av skärgårdsbåtarna ut till öarna. Efter centrum väntar cirka 6 km fin cykelväg ut mot skärgården och Picassoskulpturen. Turen kantas av badplatser, caféer, den populära Herrgårdscampingen och ett myllrande båtliv, så det är bara att insupa skärgårdsatmosfären.

Längs vägen