Se & göra

Kristinehamns konstmuseum

Kristinehamn, Värmlands län

Kategori

  • Att göra
  • Sevärdhet

Du hittar Kristinehamns konstmuseum i Mariebergs Park, ett naturskönt område vid Vänerns strand. Konstmuseet har utställningar från den aktuella konstscenen.

Kristinehamns konstmuseum är inrymd i en gammal panncentral i stadsdelen Marieberg med utsikt över Vänerns glittrande vatten och härliga promenadstråk. Området ligger ca 3 km nordväst om stadens centrum. Konstmuseet har visat utställningar med storheter som Pablo Picasso, Henri Matisse, Alvar Alto, Stina Wollter, Katja of Sweden och Marimekko. Museet arbetar främst med att visa konstnärskap från den idag aktuella konstscenen.
Kika in på Kristinehamns konstmuseums sida för aktuell utställning

Museet har en konstsamling med fokus på verk skapade av konstnärer med anknytning till regionen. En stor del av samlingen utgörs av donationer av konstnärerna Bengt Olson och Stig Olson. Bengt Olson (1930-) är bosatt i Paris och känd för sina utsmyckningar av offentliga byggnader i Paris. Konstnären Stig Olson (1936-2016) var bosatt och verksam i Kristinehamn och finns representerad på de flesta betydelsefulla museer i Sverige.

Utöver utställningarna är det pedagogiska arbetet en viktig del av verksamheten. Runt varje utställning skapas ett program med utställningsintroduktioner, audioguide, guidade visningar för både skolklasser och allmänheten, skapande aktiviteter för alla åldrar, föredrag och kurser. I museets skaparverkstad, Konstasken, kan du skapa fritt och ta med dig dina fina konstverk hem. Här finns färg, pennor och pyssel i massor. Konstasken har samma öppettider som museet men kan vara bokad för helgaktiviteter eller workshops.

För barn finns också "konstväskan". I den finns pedagogiska verktyg för att på en lekfullt och roligt sätt uppleva den aktuella utställningen. I konstväskan hittar du en bokstavsjakt, en lättskriven text om utställningen, en prisma och Tittaochhitta (detaljbilder från olika konstverk på utställningen som du ska försöka hitta).

I museets butik finns ett spännande och varierat utbud av bland annat handgjorda smycken, konsthantverk och konst med lokal anknytning. Restaurang Panncentralen italienskt möte hittar du i byggnadens södra del med utsikt över Vänern. Här får du god vällagad mat, där bra råvaror och personlig service står i fokus.

I närheten