Se & göra

Kristinehamns konstmuseum

Värmlands län, Kristinehamn

Kategori

  • Att göra

Du hittar Kristinehamns konstmuseum i Mariebergs Park, ett naturskönt område vid sjön Vänerns strand.

Kristinehamns konstmuseum ligger inrymt i en gammal panncentral, på det före detta sjukhusområdet Marieberg, med utsikt över Vänerns glittrande vatten och härliga promenadstråk. Området ligger ca 3 km nordväst om stadens centrum. Konstmuseet visat utställningar med storheter som Pablo Picasso, Henri Matisse och Alvar Alto arbetas det främst med att visa konstnärskap från den idag aktuella konstscenen. Genom att museet, tillsammans med vår vänförening, delar ut ett årligt stipendium finns också utrymmet för oetablerade konstnärer att få visa sitt konstnärskap.

Museet har en konstsamling med fokus på verk skapade av konstnärer med anknytning till regionen. Den största delen av samlingen utgörs av en donation av den Kristinehamnsbördige konstnären Bengt Olson, bosatt i Paris. Olson är känd bland annat för sina utsmyckningar av offentliga byggnader i Paris. Utöver utställningarna är det pedagogiska arbetet en viktig del av verksamheten. Runt varje utställning skapas ett program med utställningsintroduktioner, audioguide, guidade visningar för både skolklasser och allmänheten, skapande aktiviteter för alla åldrar, föredrag och kurser.

I museets butik finns ett spännande och varierat utbud av bland annat handgjorda smycken, konsthantverk och grafik med lokal anknytning. Restaurang Panncentralen italienskt möte hittar du i byggnadens södra del med utsikt över Vänern. Här får du god vällagad mat, där bra råvaror och personlig service står i fokus.

I närheten