Etapper

03 Otterbäcken - Mariestad, Vänerleden

51.2 km

Efter Otterbäcken väntar cirka 1 mil cykling på gamla landsvägen varvat med asfalterad cykelväg som går parallellt med väg 26. Efter 3 km på cykelvägen kommer du fram till Kvarntorpet till höger. Här har Yvonne Adamsson inrett gårdens gamla vedbod som galleri. Här visas foton med naturmotiv. Ring innan, öppet enligt överenskommelse. Du passerar flera fina boendemöjligheter såsom Villa Ekenäs, flera privata stugor som går att hyra och Askeviks camping som också erbjuder fint strandbad, café och restaurang.

Slussning och nyrökt fisk i Sjötorp

När du når fram till Slussvägen är det endast en kilometer kvar till slussområdet i Sjötorp. Här kan du spendera en hel dag med att titta på när fritidsbåtar tar sig upp eller ner genom de 8 slussarna, äta glass på något av caféerna eller smaka nyrökt fisk. I Sjötorp finns gott om restauranger, så det är bara att slå sig ned och njuta. Det finns gott om övernattningsställen i Sjötorp: Sjötorps Vandrarhem och Rum och Rum, Pensionat Kajutan, Kanalkrogen och Jugesh Vandrarhem och rum.

Längs Göta kanal en stund

Från Sjötorp går cykelleden längs med Göta kanal cirka 1 mil. Göta kanal är ett av landets största besöksmål med cirka 3 miljoner besökare årligen. I Lyrestad, 7 km från Sjötorp, finns hembygdsmuseet Hamnmagasinet med tre våningsplan där allt från en telefonsamling, jordbruksredskap till en gammal lanthandel visas. Här finns minigolf, café, pizzeria, en ICA-butik, ställplats, pensionat och B&B.

Vid Norrkvarns slussområde, ytterligare 3 km längs kanalen, finns ett hotell med finklassig restaurang på bryggan, Norrqvarn hotell & konferens. Här finns också stubbar och svampar att övernatta i och barnens minikanal som lockar till plask och lek för de små.

Efter ytterligare 4 km kommer du till en landsväg. Vill du göra en avstickare korsar du landsvägen och fortsätter längs med Göta kanal cirka 1 km. Du passerar då flera slussar och är snart framme i Hajstorp. Där finns café och vandrarhem samt försäljning av kvalitetshantverk och ett museum som visar en jordbrukarfamiljs vardag för 100 år sedan. Om du vill fortsätta på Vänerleden tar du istället höger och följer landsvägen i cirka 2 km till Fredsberg. Därefter följer du slingrande landsvägar genom jordsbrukslandskap och skogar, och du passerad Färeds kyrka, en medeltidskyrka från 1100-talet.

Vid Hasslerör korsar du E20 vid Hasslerör och härifrån är det cykelväg in till Mariestad, som till stor del går i direkt anslutning till Vänern. Följ cykelvägen in till centrum genom Karlsholme folkpark, förbi äventyrsgolf, paddelbanor, utegym och ställplats frö husbilar. Gästhamnen är en populär samlingsplats för både lokalbefolkning och besökare. Här hittar du hamnbodar med mat, fika och glass samt White guide-listade Sill & dynamit och restaurang Bojjen.

Mariestad en av landets bäst bevarade stadskärnor

I Mariestad finns en rad boendemöjligheter, restauranger och caféer. Här kan du passa på att promenera i trivsamma Gamla Stan, besöka museum och konstutställningar, hyra kajak för att upptäcka kusten eller följa med på turbåt i Vänerskärgården. Du har också nära till flera fina bad- och fiskeplatser. Gamla stan är en av landets bäst bevarade stadskärnor med bebyggelse från 1700- och 1800-talen. Mitt bland trähus och kullerstensgator reser sig även den mäktiga domkyrkan som började byggas på 1500-talet. På Mariestads turistwebb finns en folder för självguidning och under sommaren kan du följa med på guidade stadsvandringar.

Längs vägen