Se & göra

Badplatser i Mariestads kommun

Mariestad, Västra Götalands län

Kategori

  • Att göra

Härliga bad från både klippor och strand

I kommunen finns många mil med stränder. Naturen liknar västkustens med klippor, dessutom finns det långgrunda sandstränder. Förse dig med en kommunkarta och hitta en egen badvik.

Badplatser i Mariestad

Ekudden (strandbadet)
Sandstrand, stor gräsplan samt även klippor och bryggor. Omklädningsrum, dusch, toaletter, grillplatser, lekplatser. Handikappramp finns och är i första hand tänkt för användning av personer med rörelsenedsättning. I anslutning till strandbadet finns kiosk, minilivs och restaurang i Ekuddens campings anläggning.

Ekuddens utebad
Tempererad bassäng, barn- och plaskbassäng. Omklädning, dusch, wc, bastu och kiosk. Beläget intill Ekuddens camping. Utebadet är endast öppet sommartid då badhuset i centrum har stängt.

Sandviken
Sandstrand och sanddyner. Långgrunt bad passande för barnfamiljer. Torrtoa. Badplatsen ligger i anslutning till Sandviken naturreservat och ett stenkast från Mariestads golfklubb.

Snapenbadet
Sandstrand och stora gräsytor, brygga, lekplats, grillplatser, omklädningsrum, dusch, wc, bastu och kaffeservering. Friluftsområde med motionsspår.

Hundbad
Hundar är tillåtna vid stranden bortanför Sandvikens badplats. Tydligt utmärkt på kartan vid parkeringen.

Badhus
Badhuset i Mariestad ligger centralt intill ån Tidan. Här finns en 25 m bassäng, hopptorn och trampolin. En undervisningsbassäng med justerbar botten samt en plaskbassäng för de allra minsta. Bastu, motionshall, kiosk. Badhuset är stängt under sommaren då utomhusbadet på Ekudden är öppet.

Mellåsen
Mellan Mariestad och Lugnås hittar du Mellåsens naturbad med en liten strand.

Badplatser på Torsö, Brommö och vid Sundsören

Torsö
Hattarevik, på öns västra sida, erbjuder både klippor och sandstrand, det är lätt att hitta sin "egen" klippa.

Sandvik ligger på nordöstra sidan av ön och har en fin sandstrand, perfekt för barnfamiljer då det är långgrunt.

Obs! Det går inte att ta sig hela vägen fram till Hattarevik och Sandvik med husbil eller annat fordon som är över 2 meter då vägen är avspärrad med vägbom. Promenadavstånd från vägbom till Hattarevik är ca 3 km. Promenadavstånd från vägbom till Sandvik är ca 1,8 km.

Brommö
På ön finns flera härliga badstränder att välja mellan. Här finns berghällar, sanddyner, klarblått vatten och långgrunda bad som passar de yngre barnen. Då det inte är tillåtet att köra bil på Brommö färdas du antingen på cykel eller till fots. Cykel finns att hyra vid färjan på Brommösidan.

Rövarsand och Store vite sand ligger på öns norrsida och erbjuder höga sanddyner och även klippbad. Från Rukehamn, västra sidan, vadar man lätt över till Hovden med fina badvikar. Längst i söder vid Knipekulten finns Sandvik.

Tidtabell Brommöfärjan

Sundsörn
Vid Sundsörn camping finns i söderläge en härlig badvik med sandstrand. Inom området finns även boulebana, lekplats, bollplan och promenadstigar.

Badplatser i Sjötorp

Med läget vid Vänern och Göta kanal har man i Sjötorp fina möjligheter till bad, alltid på nära håll.

Inne i Sjötorp samhälle finns en alldeles nyanlagd badstrand vid båtklubbens lokaler. Lättillgänglig och barnvänlig. I förlängningen av Sjöfallsvägen, norr om gästhamnen finns en lite större och flera mindre badvikar. Den större badviken är utrustad med omklädningsrum och toaletter.

Norr om Sjötorp längs Vänern och väg 26 finns många badstränder varav Klevasand och Askeviksbadet är de största. Askeviks badstrand finns vid campingen. Här finns också en kiosk och servering.

Göta kanal

Ta gärna ett dopp i kanalen men för din egen säkerhets skull är det inte tillåtet att bada närmare än 50 m från slussar och broar. Orsaken är att det blir kraftiga strömmar när en sluss töms eller fylls och att broarna är rörliga.

mariestad.se finns mer information och karta över badplatserna.

I närheten