Se & göra

Picassoskulpturen

Kristinehamn, Värmlands län

Kategori

  • Sevärdhet
  • Kulturmiljö

En av världens största Picassoskulpturer finns i Kristinehamns skärgård!

Hur hamnade egentligen en av världens största Picassoskulpturer i Kristinehamn? Jo, allt började på en dammig landsväg i Frankrike. I slutet av 1950-talet träffade Kristinehamnsbördige konstnären Bengt Olson av en händelse den norske målaren, skulptören och fotografen Carl Nesjar, som börjat experimentera med ett nytt betongmaterial. Pablo Picasso, som fascinerades av betongens konstnärliga möjligheter, hade inlett ett samarbete med Nesjar och var nu i full gång med att göra en serie skulpturer och målningar kallade ”les dames des Mougins” med hustrun Jacqueline som ett genomgående tema.

Skulpturerna var tänkta att utföras i monumentalformat och Nesjar berättade att ett av verken skulle kunna förverkligas för 150 000 kronor. Men det var bråttom! New York väntades lämna ett anbud inom kort. Bengt Olson insåg att detta var ett unikt tillfälle, åkte hem och lyckades övertyga kommunpolitikerna i Kristinehamn att slå till. Idén om att placera skulpturen i Kristinehamn såldes in för Picasso med hjälp av bilder och folkmusik för att ge den rätta atmosfären. Donationsbrevet kom i form av ett fotografi med en modell på plats på Strandudden. På fotot hade Picasso skrivit ”Oui, Picasso 7.7 1964”

På midsommarafton 1965 var det folkfest när den 15 meter höga skulpturen invigdes av författaren Bo Setterlind. Pablo Picasso följde Carl Nesjars arbete genom filminspelningar, men kom aldrig själv att få se sitt verk i verkligheten. Det har dock många andra gjort, platsen är idag Kristinehamns populäraste besöksmål.

Monumentalskulpturen är ett av de största Picassokonstverken i världen i sitt slag. Den är 15 meter hög. Pelaren, som har en diameter på 1,65 meter, har två vingar med en spännvidd av 6x4 meter. En av vingarna väger cirka åtta ton. Skulpturen är utförd i naturbetong, vilket innebär att en form fyllts med vit cement och sedan har svarta granitstenar från Larvik i Norge injicerats. Den konstnärliga dekoren sandblästrades sedan fram, mönstret kommer alltså aldrig att försvinna. Ytan är så hård att den sägs hålla i 2 000 år.

Längs med den östra udden finns informationstavlor med berättelsen om skulpturen och bilder från bygget.

Läs mer om Picassoskulpturen här

I närheten