Se & göra

Ekens Styckeri

Gullspång, Västra Götalands län

Kategori

  • Att göra

Nötkött av högt kvalitet till lågt pris

Filosofi och uppfödningssätt

Verksamhetens filosofi är att låta djuren gå ute året om, vilket ger friskare djur och ett smakrikare kött, samt en naturligare tillvaro för djuren.

Fodret består av KRAV-godkänt betesgräs. Tillskottsutfodringen under vintern sker med KRAV-godkänt egenproducerat grovfoder i form av hö och ensilage.

Det ger ett så kallat stenålderskött, också benämnt gräsuppfött kött, vilket har en annan protein- och fettsyre-sammansättning (hög Omega-3-halt) än konventionellt producerat kött. Denna typ av kött är enligt kostexperter hälsosammare.

Kort historik om gården Östra Eketorp

Gården Östra Eketorp är belägen i det vackra området Södra Råda som ligger vid sjön Skagern, där de tre landskapen Västergötland, Värmland och Närke möts. Östra Eketorp har anor sedan 1500-talet. Nuvarande mangårdsbyggnad uppfördes 1732 av Peter von Bähr. Under stora delar av 1600, 1700 och 1800-talet brukades gården av kungliga karolinekaptener. I början av 1900-talet övergick Östra Eketorp från statligt ägande till civilt.

Beställning och köp

Nästan all försäljning sker direkt till kund. På gården finns en liten butik men det rekommenderas att beställa genom att ringa eller mejla. Slakt, styckning, mörning och paketering tar ca. två veckor, efter vilket upphämtning av köttet kan ske. Allt kött är styckat och märkt och malköttet är malt till köttfärs.

I närheten