Etapper

05 Lidköping - Vänersborg, Vänerleden

87.8 km

Denna etapp är lång och det finns få boendemöjligheter utmed vägen. Bra idé är därför att bo i Lidköping eller i Vänersborg och ta med picknick och proviant på turen.

Besök Vänermuséet och Rörstrand i Lidköping

I Lidköping finns några riktigt fina besöksmål som är värda att besöka. Här finns bland annat en levande stadskärna där Gamla Rådhuset ligger fint på det stora Nya stadens torg. Varje onsdag och lördag är det torghandel som pågått i flera hundra år. På Limtorget som ligger i Gamla staden hittar man de äldsta trähus som finns bevarade i Lidköping. På Rörstrands center kan du besöka museet och shoppa i butiken med outletpriser. Leden fortsätter ut mot Vänern och följer kustlinjen förbi gästhamnen och strax därefter kommer du förbi Vänermuseet, som är väl värt ett besök. Här kan både stora och små lära sig det mesta om Sveriges största sjö. De 17 000 föremålen, 1600 konstverken och 150 000 fotografierna berättar om naturen och livet i och vid Vänern. Mest populärt är akvariet några av Vänerns 38 fiskarter simmar. Har du tur får du se dem matas.

Utanför museet finns också ett tempererat utebad, Framnäsbadet, om du är sugen på att stanna till för att bada i pool, och lite längre fram kommer du till Kronocamping som passar bra för övernattning med både stugor och plats för tält direkt vid Vänern. Är det inte dags för övernattning finns även restaurang på området. Nu slingrar sig leden genom bostadsområden via cykelvägar förbi Läckövägen och ut på landsbygden via Brynåsa och Rackeby. På vägen passerar du Butiken på landet som finns på Apelås gård.

Häftiga Hindens rev

På denna sträcka kommer du att passera skylt mot Hindens rev och här ska du verkligen planera att ta en avstickare och ta en vandring på den 5 km långa ändmoränen som sträcker sig rakt ut i Vänern. Som smalast är det 25 meter och som bredast 100 meter. Är du badsugen finns den populära badplatsen Svalnäs, som är en av Vänerns finaste badplatser, alldeles intill.

Inne i Söne finns även Söne mejeri där du kan stanna till för en fika eller en lunch. Från Söne fortsätter du sedan till Örslösa. Följer landsvägar och grusvägar genom ett bördigt jordbrukslandskap. I Särestad kan du passa på att ta ett stopp vid fina Särestads landsbygdmuseum som finns här. Du fortsätter sedan mot Salstad och Flo.

Mäktiga platåberget Hunneberg

Väl framme i Flo ska du ta höger i korsningen, och passera korsningen vid busshållplatsen vid skylten Bragnum. Efter cirka 70 meter tar du höger, efter cirka 400 meter passerar du igenom en bondgård och därefter övergår vägen till en åkerväg, bevuxen med gräs (cirka 500 m). Här kan det förekomma skördemaskiner vissa tider på året och därför uppmanar vi till att visa hänsyn för arbetande lantbrukare. Vid gräsvägens slut tar du vänster in på den lilla väg som går upp på Hunneberg. Nu blir det 800 meter uppförsbacke, så är du tungt lastad kan det bli läge att kliva av cykeln. Väl uppe får du dock en fin belöning om du stannar till vid magnifika Flo-utsikten. Den ger en vida fin utsikt över Dättern och Vänersnäs och övriga Vänern. Cirka 200 meter från utsikten tar du av höger mot Bergagården dit det är cirka 5 km. Ungefär på halva vägen dit finns Erdalen, en vacker plats där föreningen Hunnebergs-kolarna varje år uppför en kolmila. Strax före infarten till Bergagården passerar du sjön Eldmörjan som passar utmärkt för paddling. Det finns även en vacker vandringsled runt sjön och med lite tur kanske du får se bäver, som är vanlig i området.

Stanna gärna till vid Kungajaktsmuseet Älgens Berg, för lunch eller fika eller få information om de vandringsleder som finns i området. Här kan du även följa med en certifierad guide i området och höra mer om platåbergen eller på bäversafari.

När du passerat infarten till Bergagården är det cirka 1,9 km ner till samhället, Vargön. Där du kan övernatta vid mysiga Ronnums Herrgård. Innan du kommer in till Vänersborg rekommenderar vi även att du gör en avstickare för att bada vid Nordkroken och tittar på det spännande subkrambriska Peneplanet. De plana berghällarna vid Nordkroken fanns här redan för mer än en halv miljard år sedan! De består av berggrund som bildades för 1700 miljoner år sedan, som del av en enorm bergskedja som kanske var lika hög som Himalaya. Bergskedjan vittrade och eroderade ner till det platta landskap som du nu kan se. Peneplanet syns särskilt tydligt här vid Nordkroken.

Väljer du att cykla direkt in mot Vänersborg kommer du att få fina cykelvägar som går i direkt anslutning till Vänern. Till slut når du fina Skräckleparken. Här finns flera fina badplatser, grönytor för spel och lek såsom exempelvis Discgolf och möjlighet till god fika eller lunch i Skräcklestugan. Följ cykelvägen längs vattnet fram till Fisktorget nedanför Residenset

Vänersborg ”Lilla Paris”

Vänersborg fick smeknamnet ”Lilla Paris” av skalden Birger Sjöberg och bjuder på en rik variation av aktiviteter och sevärdheter. Utforska kulturaxeln från Residenset till Vänersborgs museum som har landets äldsta bevarade museimiljö och är särskilt känt för sin unika samling av afrikanska fåglar. Längs kulturaxeln ligger Turistbyrån där du kan få mer information. I Vänersborg finns flera möjligheter till både övernattning och att proviantera samt besöka restauranger och caféer. Här finns också Sveriges äldsta ostaffär. Njut gärna av lite båtliv vid hamnkanalen och gästhamnen innan du trampar vidare eller tar tåget hem igen.

Längs vägen