Se & göra

Rörstrand Museum och Café

Lidköping, Västra Götalands län

Kategori

  • Cafe/Restaurang
  • Service
  • Sevärdhet

Det svenska porslinets kronjuvel

Unikt café med lokalproducerad fika, kaffe och glass

I anslutning till museets utställningslokaler ligger nybyggda Rörstrand Museums Café. Slå er ner vid hantverkstillverkade möbler och njut av fika i en ljus och avkopplande miljö. På finaste Rörstrandsporslin serveras en lokalproducerad meny av smörgåsar på hembakt bröd, fräscha sallader och pajer, smarriga bakverk samt egentillverkad glass och kaffeblandning. Plättar med sylt och grädde finns för de allra minsta.

Med den unika ”TalIriksväggen” som fond bjuds caféets gäster även på spännande konstnärssamarbeten och mini-utställningar till fikat. Under sommarsäsongen står uteserveringen öppen.

Porslinshistoria

Ett stenkast från Lidköpings torg, i den gamla porslinsfabriken ligger Rörstrand Museum. Rörstrand startade 1726 med drömmen om att tillverka äkta porslin. Efter 200 års verksamhet i Stockholm flyttade Rörstrand till Göteborg, för att efter tio år på västkusten etablera sig modernt i Lidköping. En storhetstid i företagets historia tog vid, med kunniga hantverkare och konstnärer i spetsen.

Konstgods och idag klassiska serviser gjorde Rörstrand till en del av vårt svenska kulturarv. Rörstrand förnyade vårt hushållsporslin med okonventionell design och ett banbrytande nytänkande. På muséet får du följa med på en resa genom 1700-talets fajanser med fria måleri och flintgods, 1800-talets industriella romantiska storserviser och statusporslin, 1900-talets Art Noveau och vackrare vardagsvara, fram till 2000-talets mångfunktion och digitala natur.

I närheten