Service

Torghandel

Lidköping, Västra Götalands län

Kategori

  • Service
  • Sevärdhet

Traditionsenlig och blomstrande torghandel på ett av Nordens största torg

Besöker man Lidköping en onsdag- eller lördagsförmiddag blir man glatt överraskad av den livliga torghandeln som fyller Nya Stadens Torg, ett av Nordens största torg!

Lidköping är vida känt för sin stora, traditionsenliga och blomstrande torghandel. På onsdagar och lördagar fylls det stora Nya Stadens Torg med såväl torghandlare som besökare och det förvandlas till en plats att både handla och umgås för såväl Lidköpingsbor som tillresta besökare.

Här kan man köpa allt från blommor, ost, mat- och fikabröd, till kläder, textilier och mycket mer. Under säsong finns här även försäljning av svamp, bär, frukt och grönsaker från lokala odlare.

Torghandelns historia

I Magnus Gabriel De la Gardies föreskrifter från 18 juli 1671 står det att köpmännen ska få sätta upp bodar efter behag både på Nya stadens och Gamla stadens torg. Stadens borgerskap var missnöjda med att lantmännen mest kom in med varor på marknadsdagarna och undvek att komma på torgdagarna. 1679 slopade man därför tullavgiften vid införsel av varor på torgdagarna för att försöka locka lantmännen till staden. Just lördagen har sedan 1680 varit officiell torgdag för Lidköping och sedan 1934 har torgdagarna infallit helgfria onsdagar och lördagar.

I närheten