Etapper

08 Dals Långed - Åmål, Vänerleden

43.3 km

Fröskogs kyrka och Not quite

När du tagit dig till Fröskog kan du övernatta på hemtrevliga B&B Villa Weidling eller Nordic Refuge som båda välkomnar cyklister. Här hittar du också en av Dalslands charmigaste kyrkor – Fröskog kyrka. Den spånklädda kyrkan från tidigt 1700-tal är fylld av bondebarock. Den är öppen sommartid och utrustad med audioguide. Från Fröskogs församlingshem går den 3,8 km långa vandringen Bläsenrundan. Den passerar flera ”grottor” som egentligen är gruvschakt och den härliga turkosfärgade lagunen är ett fint picknickställe. Bara 2 minuter på cykel från Fröskog ligger Fengersfors som domineras av Fengersfors Bruk.

Fengersfors bruk är en mötesplats för konst och kultur, företagande och industrihistoria. Efter att pappersbruket lades ned år 1978 återupptogs verksamhet på bruket i form av konsthantverk och småföretagande år 2003 via konstnärskooperativet Not Quite. Idag är bruksområdet ett välkänt besöksmål i Dalsland och Västra Götaland som präglas av kultur, konsthantverk och evenemang. Varje år i augusti genomförs matfestivalen Glupsk på Dalsland. Festivalen är etablerad och välkänd och attraherar långväga besökare. Här finns café och Bistro och stenugnsbageriet Brukets Godaste som sprider sin väldoft över hela området. Det gamla bruket är även ett industrimuseum och 2015 tilldelades Fengersfors bruk utmärkelsen Årets industriminne. Fengersfors är väl värt ett långt stopp. Här finns en trevlig lanthandel där du kan proviantera och en fin badplats mitt byn. I ett litet ombyggt slakteri hittar du Fengers, ett B&B med retrobutik.

Hamnliv och blues i Åmål

Efter Fengersfors slingrar sig Vänerleden vidare in mot Åmål och passerar Torpane, norra delen av Käppesjön vidare förbi Bodane och Jakobsbyn. Strax innan du når Åmål passeras Tollebols kvarn och kvarnkafé. En intakt vattenkvarn med damm, vattenränna och -hjul. På sommaren serveras bland annat goda våfflor i caféet och i museet visas hur livet på kvarnen kunde se ut förr. På grönområdet finns husdjur samt olika aktiviteter för barn. Stanna gärna till i Åmål och bo över, här finns flera riktigt fina övernattningsmöjligheter och restauranger bland annat Åmåls Stadshotell och Örnäs camping direkt vid Vänerns kant. Sommartid myllrar hamnen av ett livfullt båtliv och har du tur har du prickat in Åmåls bluesfest då hela Åmål gungar till bluestoner. Vill du få fin utsikt över Vänern rekommenderar vi dig att ta en promenad upp på Kungsberget.

Längs vägen