Se & göra

Gamla Staden

Västra Götalands län, Åmål

Kategori

  • Sevärdhet

Åmåls hjärta

Gästhamnen

Längst ut mot Vänern ligger gästhamnen med hembygdsmuseum, restaurang, glasscafé, turistbyrå och Gamla Kyrkan. Omgiven av prominenta byggnader där många av Åmåls mäktigaste bott genom århundradena.

Kyrka från 1600-talet

Den gamla kyrkan, byggd år 1669, ligger i den östra delen av området, på den plats där Åmåls första kyrka en gång låg. Det är en av Åmåls vackraste lokaler och idag en plats för musik, litteraturdagar, konst och föreläsningar.

Från marknadsplats till lummig park

Bakom torget vid ån ligger den centrala parken - Plantaget. Detta var tidigare stadens marknadsplats. Marknaden och torgförsäljningen flyttades sedermera till det nuvarande torget och Plantaget iordningsställdes istället till en lummig park.

Bevarad 1700-tals miljö

Plantaget och byggnaderna runt parken är en av landets bäst bevarade 1700-talsmiljöer. Den stora Vågmästagården byggdes år 1714 och grannhusen längs med parken strax därefter. I Magasinet bakom restaurangen Kupén ligger hantverksmagasinet där Åmåls Slöjdare & Konsthantverkare säljer och ställer ut sina verk.

Stadsvandra

Du kan tillsammans med foldern "Gamla Staden- Åmåls hjärta" göra en stadsvandring bland de gamla husen. I foldern finns en karta samt historia och berättelser om de olika husen och området. Foldern går att hämta på Åmåls Stadsbibliotek.

I närheten