Etapper

07 Dalbergså - Dals Långed, Vänerleden

59.8 km

Hjortens udde och Dalaborg

Cirka 2 km från avtagsvägen till Dalbergså, kommer du till en avtagsväg till Dalaborg. Ta gärna en avstickare och ta en picknick vid den gamla borgruinen från 1300 talet. Borgen stod klar i början av 1300-talet och var en del av hertigarna Erik och Valdemar Magnussons då växande maktbas där de utmanade svenska, norska och danska kungamakten. Borgen förstördes under Engelbrektsfejden 1434. En klar dag har du magisk utsikt över Vänern och du kan se Kinnekulle härifrån. På din väg in mot Mellerud ska du också passa på att ta en avstickare till Hjortens udde, som är del av den ändmorän som skapades för över 10 000 år sedan och som på andra sidan kommer upp som Hindens rev. Enligt legenden var Hjorten en jätte som var förälskad i Hinden, som givit namn åt Hindens rev. Är du badsugen finns den magiska sandstranden Näs om du vill ta ett dopp. Strax innan du kommer fram till Melleruds centrum har du övernattningsmöjligheter både vid Sunnanå hamn och vid Vita Sandars camping. En fyrstjärnig camping med en av Vänerns finaste badstränder. Här finns restaurang, pool, uthyrning av kanoter och trevlig restaurang. Här kan du lätt ligga still ett par dagar och bara njuta av den fina stranden och alla de aktiviteter som erbjuds.

Proviantera i Mellerud

I Mellerud kan du passa på att proviantera, fylla på vätska och mat och kanske proviantera reservdelar. På din väg mot Dals-Rostock cyklar du på en asfalterad banvall som är bilfri och ett stopp på kulturreservatet Åsnebyn kan vara ett skönt stopp.

Örtagård och hembygdsmuseum i Dals-Rostock

I det mysiga lilla samhället Dals Rostock hittar du bland annat en välhållen örtagård, konsthantverk av olika slag och ett hembygdsmuseum med café. Här finns en barnmodell av det gamla stationshuset som blir ett litet äventyr för barnen. Vill man stanna över natt för att nästa dag utforska mer av vad området har att erbjuda, finns Kroppefjäll bed&breakfast med naturen in på knuten. Här rekommenderar vi varmt ett besök vid Mörttjärns naturreservat och Kroppefjäll med fantastisk utsikt över hela Dalsland och ut mot Vänern. På Kroppefjäll finns flera fina vandringsleder. Vill man ta en kortare promenad kan man besöka Mörttjärns naturreservat och Dr Saedéns runda. Doktor Saedén var överläkare på Kroppefjälls sanatorium 1916-1945. I skogen byggde han många spännande monument som lockade patienterna att ta stärkande promenader. Här kan du bland annat spela på vindharpan, se Lyckans Ö ute i tjärnet och från utsiktstornet har du en fantastisk utsikt.

_På sikt kommer Vänerleden att gå förbi Håverud, men fram till dess att alla väghållare har godkänt cykling på sina vägar går cykelleden från Dals- Rostock via Tegen, Tångebyn till Dals Långed. _

Efter att du har passerat väg 166 cyklar du en slingrig väg genom skogen innan du når Tegen efter cirka 2 km. Här fortsätter du norrut mot Dals-Långed och nu öppnar landskapet upp sig och du får trevlig utsikt över åkrar och ängar. En och annan stuga med vita knutar kommer du också att passera. Du passerar Källhult efter cirka 2 km och stund senare cyklar du invid sjön Rännen innan du når fram till Dals Långed.

I Dals Långed finns möjlighet att proviantera, på ett par ställen.

Herrgårdsmiljö i Dals Långed

När du har passerat de två broarna över Dalslands kanal tar du vänster på Christian Aarsunds väg och cyklar några hundra meter innan du passerar järnvägen. Därefter tar du vänster på cykelvägen som går utmed Stenebyvägen. Denna följer du fram till Baldersnäsvägen som du tar in på och passerar först järnvägen och sedan följer vägen utmed Laxsjön. Ta gärna in över natten på Baldersnäs herrgård om du vill bo och äta gott på en av Dalslands främsta restauranger, Öjentorps kök. Den vackra herrgårdsmiljön har anor från 1700-talet. Området präglas av den tidigare bruksherren Carl Fredrik Waerns intresse för engelsk parkkultur. Här finns också naturreservat med flera olika vandringsrutter.

I Dals Långed finns det även möjlighet att övernatta på: Kanalvillan och vid Laxsjöns friluftsgård och camping.

Vänerleden går från Dals Långed till Fengersfors på samma sträckning som Unionsleden (nationell cykelled nummer 4).

Längs vägen