Se & göra

Åmåls Industrimuseum

Åmål, Västra Götalands län

Kategori

  • Sevärdhet

Upplev CW Thorstenssons Mekaniska Verkstad

Historia

Carl Wilhelm Thorstenson var själv ingenjör och konstruerade ett självrensande tröskverk som tillverkades i verkstaden. Man hade planerat att producera tjugo stycken, men bara åtta eller nio blev klara. Man gjöt också babbitsmetall. Familjen Thorstenson bodde i en liten lägenhet i samma hus som verkstaden. Här fanns även det lilla kontoret där Carl Wilhelm Thorstenson skapade det mesta av sitt arbete.

Utställningen

C W Thorstensons Mekaniska Verkstad har under flera år byggts upp till ett industrimuseum. Verkstadsdelen är återställd och remdriften och maskinerna fungerar som på 1920-talet. Maskinerna drivs av en elmotor via remtransmission i taket. På den översta våningen finns idag en utställning där ett stort utbud av Åmåls industrier, från sekelskiftet till idag, presenteras. Bostad och kontor är rekonstruerade till tidigt 1900-tal. C W Thorstensons Mekaniska Verkstad byggnadsminnesförklarades 1994.

För att komma i kontakt med Åmåls industrimuseum via telefon hänvisas ni till Åmåls Turistbyrå. Muséets öppettider är tisdagar kl. 10.00-13.00 1/5 - 31/8. Under lågsäsong tisdagar 10.00-12.00. Entré 40 kr/person. Vinterstängt oktober till mars.

I närheten