Se & göra

Åmåls Järnvägsmuseum - Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs Järnväg

Västra Götalands län, Åmål

Kategori

  • Sevärdhet

Ånglok, vagnar och en stor samling tågföremål

Lok och vagnar

Det finns flera ånglok i lokstallet och ett stort antal andra järnvägsfordon uppställda på spårområdet utanför och på bangården. En förstaklassvagn från 1940 och en restaurangvagn från 1938 hör till klenoderna. Järnvägssällskapet äger sammanlagt ett 30-tal vagnar, flera rälsbussar och sex diesellok.

Stor samling

Föreningens samlingar av föremål finns i lokstallets tidigare förrådslokal. I samlingarna finns en mängd järnvägshistoriska föremål från framför allt Åmåls-Årjängs Järnväg, men även från till exempel BJ (Bergslagernas Jernvägar) och SJ. Det är allt från de klassiska personvågarna till biljetter, skyltar och den gamla perrongtrucken från Åmåls station. I museet finns också bland annat ett stort antal biljetter, skyltar och tidtabeller. Från Åmåls station har föreningen fått en personvåg där den som vill kan köpa en 25-öring i kiosken för att väga sig och få en viktbiljett.

Öppettider

Muséet är öppet vardagar från 1/6 klockan 13.00-15.30 sommaren ut. Öppettiderna är med viss reservation eftersom detta samtidigt är en arbetsplats och inte enbart museum. Entré vuxna 40 kr, barn 7-18 år 20 kr, familj med 2 vuxna och 2 barn 80 kr.

Under lågsäsong går det bra att åka förbi och se om det är någon där och då är ni välkomna in, annars bokar ni tid genom att ringa Conny Lidén på tel. 0532 15315 eller conny.liden@telia.com.

I närheten