Etapper

12 Skutberget – Hammarö – Karlstad, Vänerleden

27.4 km

Från Skutberget går leden in mot Karlstad men när du når cykelbron för att passera Klarälven över mot Centralsjukhuset så kan du göra två val. Antingen tar du vänster direkt efter bron och fortsätter in mot centrum eller så fortsätter du ut på Hammarö dit leden fortsätter innan den kommer åter till Karlstad centrum.

Väljer du att ta turen till Hammarö passerar du sjukhuset och tar dig vidare ut via en cykelväg som är separerad från bilvägen. Är du fågelintresserad rekommenderar vi dig att stanna till vid Mariebergs strandängar. Här finns fina promenadstråk och fågeltorn.

När du passerat Jakobsbergsbron tar du höger, cyklar en bit på Bymiljövägen och tar sedan av på en cykelväg in till höger. Vid infarten till cykelvägen finns en rastplats med bord, direkt invid älvfåran som rinner precis bredvid. Sedan följer leden älven tills du når fram till Skoghall och till Lunnaparken där Café Klarälven finns, de serverar räkmackor, fika och glass. Det finns även möjligheter att ha med egen fika och sitta ned efter det stråket.

Lillängshamnen ett myllrande skärgårdsliv

Passa på att proviantera i Skoghalls centrum innan du cyklar vidare mot Lillängshamnen där en lunch vid Lillängshamnens fiskrökeri kan passa bra. Här är det fin utsikt över Vänern och ett myllrande båtliv sommartid. Nyrökt fisk kan du äta i restaurangen eller köpa med dig något från delikatessbutiken hem. Vid midsommar öppnar också Hammarö Beach club i hamnen som kommer erbjuda goda bagels och sommarfräscha pastarätter.

Från Lillängshamnen slingrar sig leden bort mot First Camp Mörudden där du både kan bada och övernatta eller äta en god lunch eller middag på restaurang Mörudden brygga. När du njutit tillräckligt av utsikt, god mat och vila så trampar du vidare bort mot andra sidan av Hammarö. På vägen passerar Hammarö kyrka och Skärgårdsmuséet som ligger direkt vid Vänern med en mycket fin vy in mot Karlstad. Ta gärna en promenad förbi Hammars udde innan du cyklar vidare in mot Karlstad.

Karlstad Inre hamn- en sommarpärla

Leden följer Hammaröleden in mot Karlstad och när du kommer in till Karlstad slingrar sig leden in till Inre hamn. Här kommer du fram till en riktigt härlig hamnmiljö med båtliv, gästhamn, många restauranger, microbryggeri och kafferosteri. Tillbaka till stora torget tar du dig via cykelvägar.

Karlstad nära till vatten överallt

Vi kan verkligen rekommendera att börja eller sluta din tur i Karlstad. Här finns gott om boenden och allt är nära. I centrum finns 11 hotell med inom en 14 minuters radie från tågstationen. Staden är full av vatten då både Klarälven och Vänern når in från olika håll. Det är vatten nästan överallt i staden och på flera platser kan du bada mitt inne i staden. Är du sugen på att ta en tur med båt så kan vi varmt föreslå de populära båtbussarna som kompletterar stadsbusstrafiken juni till augusti. Turer finns både inne i Karlstad på Klarälven och ut i Vänerskärgården.

Karlstad kulturupplevelser

I Karlstad ska du inte missa konstnären och författaren Lars Lerins utställningar i före detta danspalatset Sandgrund som numer är konsthall. Mittemot ligger Värmlands Museum som är ett av Sveriges mest välbesökta länsmuséer som visar internationella utställningar och utställningar med värmländsk kulturhistoria. I parken mellan dessa kulturmagneter finns en mycket trevlig upplevelselekpark för barn.

Har du tid och är musikintresserad kan du uppleva opera och musikal av hög konstnärlig kvalitet hos Wermland Opera. Bredvid Klarälven ligger Brigadmuseum som är ett militärt upplevelsemuseum för alla. Där finns det få montrar och det mesta får man röra vid och utforska med alla sina sinnen.

Längs vägen