Etapper

10 Säffle – Borgvik, Vänerleden

39.6 km

Från Säffle fortsätter turen via Värmlandsbro och Liljedal mot Borgvik som är en av Värmlands bäst bevarade bruksmiljöer.

Behöver du fylla på med proviant för turen passar Säffle centrum perfekt. Men det går ju också bra att njuta av hamnlivet, inta en lunch på Stenmagasinet eller testa att fiska gös mitt i centrum. Här finns nämligen ett av Sveriges bästa gösfiske.

Missa inte gamla Vattentornet det visas fina och tänkvärda konstutställningar sommartid. Och titta dig omkring, det finns flera offentliga konstverk i centrum. En del lätta att se andra är lite klurigare att hitta.

Från Säffle till Värmlandsbro går leden på cykelväg, i blandtrafik och på både hårt packad grusväg och asfalterad väg. Vägen slingrar sig genom ett bördigt jordbrukslandskap som vittnar om god råvarutillgång av lokalproducerade grönsaker. Stanna till vid Huggenäs kapell som har en fin klockstapel och intressanta gravhällar. I Värmlandsbro kan vi rekommendera ett stopp på café och saluhall Grön Ko, som serverar lokalproducerat i gammal ombyggd stationsbyggnad. (Här måste du dock först korsa trafikerade väg 45.)

Från Värmlandsbro till Liljedal är det cirka 12 km. Denna sträcka är mycket kuperad så se till att ha växlar och bromsar i gott skick.

Liljedal- mysigt skärgårdssamhälle med glasbruksmuseum

Väl framme i Liljedal kan du svänga ner mot hamnen för att hitta Vänerledens informationsskylt över området. Här finns ett servicehus med toaletter och dusch. I hamnområdet kan du ta en glass hos Glassbruket, besöka Glasbruksmuseet (glasbruksmuseet behöver förbokas innan besök), eller varför inte slå dig ner på uteserveringen hos Liljedals beach club.

Vill du stanna lite längre i Liljedal och se dig omkring finns här möjlighet till både vandring och paddling i den vackra skärgården. I hamnområdet kan man bland annat hyra kajak och sup. På kort avstånd från hamnområdet hittar du den certifierade vandringsleden Kycklingleden och den intilliggande badplatsen Buda badplats.

Möjlighet till övernattning finns på Husbåten eller hos Buda gård.

Efter Liljedal, cykla Nya vägen mot Grums och passera bron över Ransundet. Direkt efter bron går en smal grusväg in till vänster som följer vattnet, den tar du. Efter cirka 1 km kommer du fram till en liten småbåtshamn, där du tar vägen upp till höger som går till Segmon.

Vill du göra en liten avstickare från leden för att fika? I Segmon hittar du Kafé Sågtorp som bland annat serverar matiga våfflor. I samma byggnad hittar du inredningsbutiken Rost och Rustik. Du kan också cykla vidare till Billeruds Golfklubb på Valnäs Gård. Där finns förutom restaurang, golf, driving range och golfbutik även boende i nyrenoverade rum.

Cirka 2,5 km efter det att du har tagit av på vägen mot Borgvik når du Grums Fish´n Camp. Här passar det bra att ta ett dopp i Sävsjön, ta en glass eller bo över i någon av campingens stugor eller varför inte på en husbåt. I anslutning till campingen finns vandringsleden Sävsjöleden.

Cirka 6 km efter campingen kan du återigen skymta en del av Vänern som kallas för Borgviksjön. När du når fram till en T-korsning tar du höger mot Borgvik.

Borgvik- Värmlands bäst bevarade bruksmiljö

Här cyklar du i en magiskt vacker kulturmiljö. Ett bra stopp är den fina Hyttruinen efter det järnbruk som en gång fanns här. Borgvik har en av Värmlands bäst bevarade kulturmiljöer och under sommaren sjuder det av liv här. Vill du veta ännu mer om Borgviks historia finns Borgviks museum (sommaröppet) i närheten och där finns det även offentliga toaletter.

Vid hyttruinen finns bord och stolar, perfekt för att inta picknick eller så väljer du att luncha eller fika hos Sliperiet, caféet i Borgviks gästhamn, Kungskvarnen eller Borgviks gård.

Under ditt besök i Borgvik kan du ta ett stopp på Oscar Magnussons konsthall Sliperiet där utställningarna bjuder på både svenska och internationellt kända namn. Du kan även boka besök hos graffitikonstnären Hampus Karlsson eller göra ett besök på Borgviks Antik och Kuriosa. Bo över kan du göra på Klaraborg, Kungskvarnen eller på campingen vid Borgviks gästhamn.

Vill du komma ut på Vänern? Då finns här möjlighet att hyra kajak, kanadensare eller SUP hos Vänerkajak. Är du mer intresserad av att vandra finns här Lövåsslingan och Bokskogsslingan.

Längs vägen