Etapper

10 Säffle – Borgvik, Vänerleden

39.6 km

Från Säffle fortsätter turen via Värmlandsbro och Liljedal mot Borgvik som är en av Värmlands bäst bevarade bruksmiljöer.

Behöver du fylla på med proviant för turen passar Säffle centrum perfekt. Men det går ju också bra att njuta av hamnlivet, inta en lunch på Stenmagasinet eller testa att fiska gös mitt i centrum. Här finns nämligen ett av Sveriges bästa gösfiske.

Missa inte gamla Vattentornet det visas fina och tänkvärda konstutställningar sommartid. Och titta dig omkring, det finns flera offentliga konstverk i centrum. En del lätta att se andra är lite klurigare att hitta.

Från Säffle till Värmlandsbro går leden på cykelväg, i blandtrafik och på både hårt packad grusväg och asfalterad väg. Vägen slingrar sig genom ett bördigt jordbrukslandskap som vittnar om god råvarutillgång av lokalproducerade grönsaker. Stanna till vid Huggenäs kapell som har en fin klockstapel och intressanta gravhällar. I Värmlandsbro kan vi rekommendera ett stopp på café och saluhall Grön Ko, som serverar lokalproducerat i gammal ombyggd stationsbyggnad. (Här måste du dock först korsa trafikerade väg 45.)

Från Värmlandsbro till Liljedal är det cirka 12 km. Denna sträcka är mycket kuperad så se till att ha växlar och bromsar i gott skick.

Liljedal- mysigt skärgårdssamhälle med glasbruksmuseum

Väl framme i Liljedal kan du svänga ner mot hamnen för att hitta Vänerledens informationsskylt över området. Här finns även ett servicehus med toaletter och dusch. I Liljedal kan du passa på att vandra på den certifierade vandringsleden Kycklingleden eller besöka Glasbruksmuseet, besöket måste förbokas. I museet kan du se spännande glasbrukshistoria från 1780-1917 och förlagan till den kända Absolutflaskan. Här finns även ett konstverk till minne av Sven-Erik Magnusson och den obemannade butiken 24Food.

Efter Liljedal, när du fortsätter Nya vägen mot Grums, passerar du en bro över Ransundet som är en del av Vänern. Direkt efter bron går en smal grusväg in till vänster som följer vattnet, den tar du. Efter cirka 1 km kommer du fram till en liten småbåtshamn, där du tar vägen upp till höger som går till Segmons samhälle.

Vill du göra en liten avstickare från leden för att fika? I Segmon hittar du Ankans Café och Bistro samt inredningsbutiken Rost och Rustik. Du kan också cykla vidare till Billeruds Golfklubb, restaurang Sjöskafferiet och interiörbutiken Min butik & interiör på Valnäs Gård. Där finns förutom mat, fika, golf, driving range och golf- och interiörbutik även boende i nyrenoverade rum eller stuga. Cirka 2,5 km efter det att du har tagit av på vägen mot Borgvik når duGrums Fish´n Camp. Här passar det bra att ta ett dopp i Sävsjön, ta en glass eller bo över i någon av campingens stugor eller varför inte på en husbåt. I anslutning till campingen hittar du även Sävsjöleden.

Cirka 6 km efter campingen kan du återigen skymta en del av Vänern som kallas för Borgviksjön. När du når fram till en t-korsning tar du höger mot Borgvik.

Borgvik- Värmlands bäst bevarade bruksmiljö

Borgvik är en av Värmlands bäst bevarade kulturmiljö och här sjuder av liv sommartid. Här cyklar du längs magisk vacker kultur- och bruksmiljö och ett bra stopp är den fina hyttruinen där du kan lära mer om järnbruket som fanns här tidigare. Vid hyttruinen finns bord och stolar perfekt att inta picknick eller så väljer du att inta lunch eller fika på Sliperiet, hamncaféet eller Kungskvarnen. Vill du veta ännu mer om Borgviks historia finns Borgviks museum (sommaröppet) där det också finns offentliga toaletter.

Under ditt besök i Borgvik kan du ta ett stopp på Oscar Magnussons konsthall Sliperiet där du kan uppleva konst- och fotoutställningar i den gamla bruksmiljön eller äta gott på Sliperiet Gastronomi. Du kan även boka besök hos graffitikonstnären Hampus Karlsson, cykla vidare mot gästhamnen och ta en glass i hamncaféet eller fortsätta vidare bort mot den anrika Kungskvarnen. Där du kan äta en bit mat eller fika. Du kan även göra ett besök på Borgviks Antik och Kuriosa. Bo över kan du göra på Klaraborg, Kungskvarnen eller på campingen i hamnen.

Här finns det också möjlighet att komma ut på Vänern genom att hyra kajak, kanadensare eller SUP hos Vänerkajak. Är du mer sugen på att vandra finns Lövåsslingan eller Bokskogsslingan. Sommartid kan du ta med cykeln på båtbussen vidare till Vålberg eller Hammarö.

Längs vägen