Service

Hamnmagasinet i Lyrestad

Mariestad, Västra Götalands län

Kategori

  • Att göra
  • Service
  • Sevärdhet

Hembygdsmuseum med samlingar i tre våningsplan

Magasinet var byggt som upplagsmagasin för kanaltrafikens räkning 1823 och såldes 1871 till en handelsman från Mariestad. Här inreddes en bostadslägenhet och kyrkbyns första affär fanns här till slutet av 1800-talet.

Museum

1985 invigdes magasinet som museum och har blivit Lyrestad sockens hembygdsförenings centrala verksamhetsplats. Omkring 6000 föremål finns registrerade i museet. Utställningen, som sträcker sig över tre våningsplan (hiss finns ej), visar allt från en telefonsamling till gamla jordbruksredskap. Museet är uppbyggt i olika avdelningar så det är lätt för besökaren att koppla föremålen till rätt användningsområde. Här får du en tydlig inblick i hur folk i trakten levde förr.

Kaffe med dopp

I Hamnmagasinet finns också en kaffeservering som har hembakad bullar och kakor att erbjuda. Många resande på E20 och inte minst cykelturisterna längs kanalen har upptäckt hamnen och Hamnmagasinet som en utsökt rastplats.

Öppettider 2023

Sommartid, 1 juli-13 augusti, öppet dagligen 13.00-17.00

InfoPoint

Detta är en av Mariestads besöksservice certifierad InfoPoints. Här hittar du huvudbroschyrer över området, kartor samt kan få hjälp av kunnig personal med enklare frågor. I Skaraborg finns ett stort antal Turistserviceplatser. Du känner igen platserna genom auktorisationsmärket InfoPoint.

I närheten