Se & göra

Ekholmens gård & Ekholmen Café och Gårdsbutik

Mellerud, Västra Götalands län

Kategori

  • Att göra
  • Cafe/Restaurang
  • Service
  • Sevärdhet

Museum, gårdsbutik och café

Ekholmens Gård
Ekholmens Gård i Gunnarsnäs socken, Melleruds kommun, hör till den mera säregna i landet. Huvudbyggnaden uppfördes 1799 av löjtnanten Carl Hierta, medan västra flygeln uppges vara från 1785. Huvudbyggnaden är timrad och har ett skiffertäckt valmat sadeltak. Byggnadens fasader är också skifferklädda. Taklister, knutlådor och fönsterinfattningar är vitmålade och lyser effektfullt mot den gråsvarta skiffern. Portalen flankeras av något märkligt proportionerade, mångkantiga pelare. Kungsrummet har sitt namn efter Karl XIV Johan, som övernattade här och enligt traditionen legat i den stora imperialsängen.

Ekholmen ligger i det område där Dalboslätten möter Kroppefjäll. Dalboslättens glaciallera är fin jordbruksmark. Kroppefjälls östra kant ingår i den s k Dalformationen som är en ca elva hundra miljoner (1.100.000.000) år gammal sedimentserie som också innehåller vulkaniska bergarter.

Ekholmen café & gårdsbutik
I flygelbyggnaden som härstmmar från 1785 finns café och gårdsbutik. I Caféet har mycket gofika att välja mellan. Der serverar även lättare luncher som olika pajer, bakpotatis samt deras egna stora smörgåsar med räkor, köttbullar och brie/salami. Pannkakor och våfflor står också på menyn. Det finns en underbar veranda att sitta på med utsikt mot Kroppefjäll och en härlig altan i trädgården.

De kan ta emot ca 45 personer inomhus och fler utomhus. I Gårdsbutiken kan du köpa deras eget närproducerade nötkött och många andra produkter som saft, sylt, honung, rapsoljor, kryddor, skorpor m.m. Under juli – augusti arrangeras visning av museet på söndagar kl. 13.00. Ring gärna för att boka!

Du hittar aktuell information på Facebook och Instagram under samma namn.

I närheten