Se & göra

Vandra på Vålön - Kalvön - Sibberön

Värmlands län, Kristinehamn

Kategori

  • Att göra

Vandra mellan tre öar i Vänern. Från Kristinehamns största ö Vålön vandrar du vidare till öarna Kalvön och Sibberön som ligger i ett naturreservat. Öarna sitter ihop med gångbroar och leden är 4 km.

Ta båten till Vålön och vandra i orörda marker och skogar. Njut av lugnet på tre av öarna i Kristinehamns skärgård. Möjlighet till bad från både sandstränder och klippor finns längs vägen. Det finns stor chans att se djur, speciellt fåglar. Njut av din medhavda matsäck på en fin plats med utsikt över Vänern. Prova fiskelyckan på Lakholmsuddarna som har magisk utsikt över Vänerhorisonten. Leden är 4 km enkel väg.

Ta dig hit

För att ta dig till öarna krävs båt. Under sommaren kan du kliva på någon av turbåtarna som avgår från bland annat Kristinehamns centrum och Vålösundsbryggan strax innan Picassoskulpturen. Stöten tar dig till Vålön och med Båtbuss 96 kan du åka till Kalvön. Mer information om turer, tidtabeller och priser hittar du här.

Du kan också paddla kajak till öarna när det inte blåser alltför mycket. Kajak finns att hyra hos Stadshotellet och Vänerkajak. Hos Herrgårdscampingen kan du hyra kanot.

Service

Öarna är utrustade med bryggor och tilläggsplatser för båtar, grillplatser, vindskydd och utedass. Tältning är tillåtet på anvisade platser på Kalvön, se karta. På Sibberön finns en enklare stuga där du kan övernatta med liggunderlag. Vedpåfyllning sker vid eldplatserna på Vålön, Kalvön och Sibberön, samt vid Sibberöstugan.