Se & göra

Råbäcks mekaniska stenhuggeri

Götene, Västra Götalands län

Kategori

  • Att göra
  • Sevärdhet

Stenhuggeri med anor från 1000-talet

Råbäcks mekaniska stenhuggeri

Stenhuggerinäringen på Kinnekulle har anor från 1000-talet. Bygden var tidigt ett centrum för skickliga hantverkare. Om detta vittnar bland annat de många sandstenskyrkorna från 1100- och 1200-talen. Stenhuggarkonsten förblev ett hantverk till mitten av 1800-talet, då mekaniseringen tog fart. Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri grundades av Carl Klingspor år 1888.

Stenhuggeriets främsta produkt var byggnadsmaterial av röd och grå kalksten. Man tillverkade trappor, golv, fönsterbänkar, friser och portaler, men även gravvårdar, foderkrubbor, trädgårdssten och mycket annat.

Kring sekelskiftet arbetade här 45-50 man, varav hälften i stenbrottet och det är inte svårt att föreställa sig hur platsen då sjöd av liv och verksamhet. Så sent som i mitten av 1960-talet arbetade fortfarande bortåt 10 stenhuggare i verkstäderna. Därefter sjönk efterfrågan och verksamheten lades ned 1970.

Tretton år senare blev Råbäcks stenhuggeri ett arbetslivsmuseum och den gamla verkstaden med bevarade maskiner skyddades som byggnadsminne 1984. Sammantaget har stenhuggeriet en mycket omfattande maskinpark.

Stenbrottet och hamnen

Kalkstenen bröts i berget två kilometer från hamnen och forslades ned till stenhuggeriet med häst och vagn. Den färdigbearbetade stenen gick mest med båt till städer kring Vänern och vid Västkusten samt tidvis även till Danmark. Med tiden minskade sjötransporterna till förmån för tåg och lastbil. Från hamnen utskeppades också bränd kalk från Råbäcks stora kalkbruk.

Stenhuggarhantverket på 2000-talet

Idag bryts och bearbetas Kinnekullesten av Thorsbergs Stenhuggeri i Gössäter, som är det enda kvarvarande stenhuggeriet på Kinnekulle. En stiftelse och en förening vårdar Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri och arbetar aktivt med att föra vidare kunskapen om hantverket och dess lokala historia.

Husbil- och husvagnsförbud

Det är inte tillåtet att köra med husvagnar och husbilar ner till Råbäcks hamn.

Hitta hit kollektivt

Med Västtågen (Kinnekulletåget) kan du ta dig till detta besöksmål genom att hoppa av vid Råbäck station. Sök efter tidtabell 63 Hallsberg – Mariestad – Lidköping – Herrljunga på Samtrafikens ResRobot eller sök din resa i appen Västtrafik To Go alternativt i reseplaneraren.

Med beställningstrafik via Västtrafik kan du ta dig från valfri adress direkt ut till landsbygden. Närtrafik kör dig mellan valfria adresser inom det utmärkta området (se karta). Du ringer och beställer din resa minst 1 timme innan önskad avresa utifrån de förgivna tidsintervallerna (se tider). Att resa med Närtrafiken kostar som en vanlig enkelbiljett och du kan betala både kontant och med bankkort. Seniorkort gäller tillsammans med kortinspektion i Närtrafiken, däremot gäller inte Västtrafiks övriga periodbiljetter. Här hittar du Karta & tider för Närtrafik!

BESTÄLLNING AV NÄRTRAFIK: 0771 - 91 90 90

Vid frågor eller för mer information gå in på www.vasttrafik.se

I närheten