Se & göra

Kinnekulle - det blommande berget

Götene, Västra Götalands län

Kategori

  • Att göra
  • Sevärdhet

En naturskön plats

Kinnekulle - det blommande berget

Kinnekulle är ett av få ställen i Sverige där man hittar ovanligt många naturtyper samlade. Frodig lövskog, susande granskog, lundar, lövängar, hagar och alvar. Körsbär, hägg och vildapel blommar samtidigt med den ovanliga ramslöken, som på flera ställen bildar stora och starkt doftande mattor. Ängar lyser av gullvivor och den sällsynta orkidén guckusko har sina egna favoritställen.

Trädgårdar på Kinnekulle

Hellekis Säteri finns en underbart prunkande perennalist som blommar ända från maj till september. Här finns också en ljuvlig rosengård lika vacker och rofylld som tagen ur en saga. I Munkängarna en bit därfrån ljder fågelsången från de höga lövträden och där breder ramslöken ut sig i månadsskiftet maj/juni. Lokal skördemarknad blir det varje år under Höstrundan Kinnekulle då lokala odlare erbjuder sina grödor på skördemarknaden i Husaby den första helgen i september. På Ubsola Trädgård (öppet vid enstaka tillfällen eller efter överenskommelse) odlas ekologiska grönsaker med gamla metoder. Missa inte den delikata mjölksyrade vitkålen! På Handens Hus i Medelplana finns lokalt hantverk med fokus på textila verk, café och en underbar trädgård att njuta av.

Mat och boende på Kinnekulle

Det finns flera alternaiv för dig som vill njuta av god mat och stanna över natten på Kinnekulle. På Hellekis Trädgårdscafe & Kök serveras luncher och fika i den härliga trädgården eller inne i orangeriet. Maten anpassas efter säsong och under försommaren står inte sällan ramslökssopa på menyn. På Café på Klostret bakas smarriga bullar och bakverk. Kinnekullegården erbjuder en underbar utsikt mot Billingen och serverar både lunch och buféer. Handens hus har både hantverk, café och en fin trädgård.

Missa inte Forshems Gästgivaregård med anor flera hundra år tillbaka i tiden. Här lagas maten enligt slow food-konceptet på lokala råvaror och även här dyker ramslöken upp i både pesto och flingsalt.

I Lundsbrunn finns Lundsbrunns Resort & Spa som är en helt nyrenoverad anläggning med allt man kan önska för en bekväm och lyxig upplevelse. Det finns också flera bed & breakast och vandrarhem på Kinnekulle.

Märklig geologi

Kinnekulle består av fem på urberget lagrade bergarter. Ur dem kan man läsa vår jords historia, kanske 540 miljoner år tillbaka. Det var då de första, primitiva djuren uppträdde i havet och många av dem blev kvar som fossil i sandstenen. Betydligt yngre och mer komplicerade är de djur du kan se som trilobiter och orthoceratiter i kalkstenslagret. I appen Läckö-Kinnekulle finns turen Epokresan Kinnekulle som tar dig med på en spännande resa i geologins fotspår.

Medeltida kyrkor och gammal stenindustri

På Kinnekulle ser du många murar, ladugårdar och magasin byggda av huggen kalksten. Det är minnen av bergets stenindustri, som var omfattande från 1100-talet till mitten av vårt sekel. Idag återstår bara Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri, som återuppväckts varje sommar och låter dig se - och höra! - hur man förr formade kalkstenen till olika nytto- och prydnadsföremål.

Besök också några av Kinnekulles många kyrkor, de flesta härstammar från 1100 tal. Det var vid Husaby Kyrka och källa som man säger att Sverige kristnades i och med dopet av Olof Skötkonung 1008.

Gods och gårdar

Kinnekulle är en trakt med gamla anor, rik på fornminnen och med en spännande sägenflora. Här finns också många välkända gods som Råbäck, Hellekis, Hönsäter, Blomberg, Hjelmsäter och Trolmen.

I närheten