Se & göra

Hellekis Säteri och trädgård

Götene, Västra Götalands län

Kategori

  • Sevärdhet
  • Att göra

Ett säteri med ovanliga träd och en rosengård med gammaldags rosor

Linnés valnötsträd och 150 perenner

Hellekis trädgård har anor och omnämns redan 1746 av Carl von Linné under sin Wästgötaresa. Då nämnde han Hellekis valnötsträd, idag finns ett fåtal kvar som tillsammans kan ge upp till 10 000 nötter. I parken finns också det ståtliga Ginkgoträdet, poppelmagnolia, trumpetträd och äkta kastanj.

På Hellekis Säteri, som ligger i odlingszon 1, kan du botanisera bland perenna rabatter med över 150 olika sorters prunkande växter som trivs i den kalkhaltiga och bördiga jorden.

Den magnifika rosengården med gammaldags rosor anlades redan år 1936 och hör till det som du inte får missa. Dessa delar av trädgården är öppna för besökare från maj-september mot en mindre entréavgift - så passa på att njuta av årstidens växlingar från vårens lökväxter till höstens explosiva färgskala.

I det stora växthuset som fungerar som galleri kan du under säsongen se olika konstnärers utställda målningar eller foton. I det mindre växthuset går det att fynda bland kuriosa som finns till försäljning.
Klicka här för att komma till Hellekis säteris hemsida.

Smedjan och Hellekis Kök & Trädgårdscafé

Intill ligger Hellekis Kök & Trädgårdscafé som serverar allt från goda bakverk till smakrik ramslökssoppa. Den gamla Smedjan är ombyggd till festlokal och går att hyra för bröllopsfest, släktkalas och andra festligheter. Plats för 95 gäster.

Hitta hit kollektivt

Med Västtågen (Kinnekulletåget) kan du ta dig till detta besöksmål genom att hoppa av vid Råbäck station, från vilket du når Hellekis genom 1 km vandring. Sök efter tidtabell 63 Hallsberg – Mariestad – Lidköping – Herrljunga på Samtrafikens ResRobot eller sök din resa i appen Västtrafik To Go alternativt i reseplaneraren.

Vid frågor eller för mer information gå in på www.vasttrafik.se

I närheten