Se & göra

Falkängens Hantverksby

Götene, Västra Götalands län

Kategori

  • Att göra
  • Sevärdhet

Naturskön, historisk gammal bruksmiljö i Hällekis

Säsongen 2022Öppet 1 maj - 31 augusti alla dagar kl 10.00-18.00. Under sommarsäsongen finns det hantverkare på plats i varje butik och många visar gärna upp sina tekniker.För aktuell information se hantverkfalkangen.se och Hantverk Falkängen på Facebook.

Hantverk & Konst i gammal miljö

I den gamla bruksmiljön finns 10 olika hantverksbutiker. I butikerna träffar du konsthantverkarna själva, som gärna visar vad de har att erbjuda och demonstrerar sitt hantverk vid flera tillfällen under säsongen.

Falkängens Hantverksby består av åtta hus, alla från sekelskiftet och som förr var arbetarbostäder för anställda vid cementfabriken. Samtliga hus är pietetsfullt renoverade och de gamla lägenheterna med entré mot gatan rymmer nu 12 olika hantverkskollektiv. Hantverkare från hela landet hyr lokalerna och de ställer ut sina alster och ordnar försäljning hela sommaren. I en del kollektiv pågår också hantverksmässig tillverkning.

Vandrarhem och mycket mer

Falkängen har en mysig kaffestuga med stor uteservering, samt ett fint vandrarhem med ca 120 bäddar, två festlokaler och två konferenslokaler. På Falkängen finns även ett vagnsmuseum, örtagård, bruksmuséum, en fossil- och mineralutställning där främst Kinnekulle och Västgötabergens geologi beskrivs. Marknadsdagar anordnas under året då ytterligare salustånd slås upp längs Falkängsvägen.

Falkängen förr i tiden

Vid Hönsäters Alunbruk bodde år 1800 en tunnbindare som hette Johan Olsson-Falk, han var född 1769 och gifte sig år 1800, fick 10 barn, varav fem ej nådde vuxen ålder.

Han arbetade på Alunbruket men hade även en ko för att försörja sin familj, denna ko gick på bete på en skogsäng nedanför Hönsäter, därav möjligen namnet Falkängen.

År 1873 lades alunbruket ned och det blev ett kalkbruk istället som övertog arbetarna, och när cementfabriken startades 1892 följde arbetarna med till denna.

Det behövdes mycket folk på cementfabriken och för att dessa skulle ha någonstans att bo så lät man bygga ett antal arbetarbostäder på Falkängen i Hällekis.

De tre första husen byggdes 1896-98 av en byggmästare från Skara. Kostnaden för dessa var 9000 kronor, men då tillkom kostnaden för taktegel, murtegel, skiffer och kalk, men detta fick man från cementfabriken. Det tillkom även en kostnad på 500 kronor för sprängning av två brunnar och två pumpar.

De första familjerna flyttade in i de nya husen år 1899. Sammanlagt byggde man åtta stycken hus. I förmännens lön ingick en fri bostad på ett rum och kök, men arbetarna fick betala 28 kronor per år för samma boende.

Arbetarna på bruket ville år 1906 starta en fackförening och den första sammankomsten hölls i bolagets lokaler då bruket trodde man skulle kunna stoppa ett bildande av en fackförening. Men den bildades och man anslöt sig till Gruv- och Fabriksarbetarförbundet. På det första mötet anslöt sig 120 medlemmar inom cement- och kalkindustrin. Därefter fick man hålla sin möten hemma hos medlemmarna eller utomhus där inte bolaget kunde förbjuda mötena. Folketshusföreningen bildades 1907 för att man skulle kunna bygga ett Folkets Hus, där man utan inblandning av bruket skulle kunna hålla sina fackföreningsmöten.

Fackföreningens första avtal undertecknades den 26 juni 1906, grundlönen höjdes från 15 till 25 öre och till 33 öre om man hade något specialarbete. Den 1 maj 1907 höjdes lönerna ytterligare med 2 öre/tim. Någon övertidsersättning hade man tidigare inte fått men nu fastställdes det att man skulle har 25% av timlönen de 3 första timmarna och därefter 50%, detta gällde även för lördag och söndag. Arbetstiden minskades från 11 till 10 timmar per dag vilket även kom att gälla för nattskiftet som tidigare arbetat 12 tim/natt.

Vid olycksfall i jobbet fick man utbetalat 1 krona per dag, fri läkarvård i hemmet och halva lasarettsavgiften på allmän sal.

Hus för 1 krona

Husen på Falkängen var på väg att förfalla i början av 1980-talet och kommunen försökte sälja dom för en krona styck, dock utan framgång. Rivningshotet var överhängande när dåvarande landshövding Frithiofson räddade husen och med statliga pengar påbörjade en renovering. Efter hand rustades sen alla hus upp. Vandrarhem har funnits på Falkängen sedan 1990, fram till 2001 ansvarade kommunen för verksamheten, idag drivs det av Inge Johansson.

Hitta hit kollektivt

Med Västtågen (Kinnekulletåget) kan du ta dig till detta besöksmål genom att hoppa av vid Hällekis station. Sök efter tidtabell 63 Hallsberg – Mariestad – Lidköping – Herrljunga på Samtrafikens ResRobot eller sök din resa i appen Västtrafik To Go alternativt i reseplaneraren.

Vid frågor eller för mer information gå in på www.vasttrafik.se

I närheten