Familjen tog båten till Kinnekulle och passade på att göra en dagsutflykt på cykel

God mat, vacker natur och kulturupplevelser stod på schemat när Madeleine och familjen planerade sin dag på Kinnekulle. Vill du göra samma resa? Då ska du cykla den Sydöstra etappen av Etapp 04. Här kan du läsa om familjens cykeltur från Hällekis.

Med båten på plats i Hönsäters hamn började kvällen med egengjord middag vid de fina grillplatserna med otroligt fin utsikt. Efter maten tog vi jollen över till den lilla fina sandstranden på andra sidan viken, bollkastning och bad tills solen gått ner.

Började i Falkängens hantverksby

På morgonen hade vi först planerat att tillsammans ta en promenad till Stora stenbrottet, men med två ungdomar med på turen landade vi snabbt i att försöka få tag på cyklar.

Så vi började vår utflykt med ett stopp i Falkängens hantverksby. Här flödade kreativiteten och det fanns både keramik, tavlor och stickat att köpa med hem. En liten vas fick det bli med hem. Hos Kinnekulle vandrarhem som är inhyst i en av de gamla arbetarbostäderna lyckades vi få tag på att hyra fyra cyklar, vanligtvis hyrs de bara ut till vandrarhemmets gäster.

På väg till lilla Grand Canyon

Vi cyklade ut ur Falkängens hantverksby och tog höger in vid Hönsäters gods. In genom en mysig allé och förbi Hönsäters kapell från början av 1900-talet som har interiör ända från 1600-talet.

Den slingriga vägen övergick till grusad väg och efter någon kilometer kom vi ut till vägen som skulle ta oss upp till Stora stenbrottet. En lång raksträcka väntade och jag och maken var i detta läge också mycket nöjda med att vi faktiskt hade fått tag på cyklar. På vägen stannade vi till för att fota, fint ställe vid ett av de små vattensamlingarna. Väl framme vid stenbrottet gick vi runt vid sjön och njöt av det vackra landskapet, helt vindskyddade från de höga bergsklipporna som vittnar om tidigare stenbrytning i området.

God mat i Hällekis

När vi var nöjda med besöket, tog vi sikte mot Hällekis säteri och trädgård med restaurang i ett orangeri som vi hade blivit tipsade om innan resan. Vi cyklade tillbaka samma väg vi kom och innan vi skulle ta in på vägen mot kapellet, vände vi i stället nedåt mot Säteriet. Här fick ungdomarna fart och cyklade i förväg genom den fina lövskogen. Det var kul att se dem fulla med energi och ha så kul tillsammans, efter några långtråkiga dagar ”hemma” båten.

Väl framme fick vi en härlig lunch utomhus. Här finns ett fint och mysigt orangeri med vindruvor i taket, men vi valde till sist att sitta ute i skuggan bland äppelträden. Och det var vi verkligen inte ensamma om! Det var ett poppis ställe för ett stopp för cyklister. Här fikade både racercyklister och familjer som vi med hyrda fritidscyklar.

Dags att cykla tillbaka

Efter lunchen passade jag och maken på att gå in i den fina parkträdgården och kolla in i antikbutiken i växthuset bredvid innan vi satte oss på cyklarna hemåt igen. På vägen upp genom allén skymtade en spännande trappa som vi inte kunde låta bli att gå upp i, på våren blommar tydligen här mängder av ramslök, men det missade vi denna gång. Färden gick sedan samma väg tillbaka till Hönsäters hamn, men med ett stopp i mataffären för att inhandla lite mer proviant till den fortsatta båtturen.

Inspiration