Cykla och fiska runt Vänern

Cykla och fiska runt Vänern

Vänern är Sveriges största insjö och ett fantastiskt resmål för alla som älskar att cykla och fiska. Vänern är känd för bra sportfiske och det krävs heller inget fiskekort för att fiska här.

På Vänerleden cyklar du längs kusten genom vackra landskap, byar och städer och med en enkel fiskeutrustning i packningen kan du utforska många fina fiskeplatser. Så oavsett om du cyklar en kortare sträcka eller tar en längre tur på Vänerleden så finns det all anledning att packa med fiskeutrustningen.

Tips på utrustning

I Vänern finns de flesta av Sveriges sötvattensfiskar. Du kan till exempel fånga abborre, gös, gädda och flera andra olika karpfiskarter som sutare, sarv och mört. Förutsättningarna ser också lite olika ut i på olika platser runt sjön. I några av städerna och orterna längs Vänerleden kan du ta del av digitala fiskekartor med information om fiskeplatser, fiskarter och service för sportfiskare.

Med cykel som färdmedel går det oftast inte att ta med lika mycket fiskeutrustning, så det gäller att prioritera. Kanske räcker det med metspö och en burk med maggot eller majs? Eller en enkel spinnfiskeutrustning med en liten betesbox där du väljer ut några beten som du tror på. Glöm heller inte bort att packa med en peang eller tång och en håv för att så skonsamt som möjligt kunna återutsätta fisk som inte ska tas upp.

Ta tillvara din fångst

Färsk fisk är fantastiskt gott och det är en upplevelse i sig att tillaga sin egen fångst direkt vid vattnet. En vanlig fångst som passar perfekt för det är abborre. Du kan med fördel låta den helt nyfångade abborren tillagas på en glödbädd i foliepaket med smör och salt, eller smörsteka den på ett stormkök. En utomhusmiddag vid Vänern en stilla sommarkväll är verkligen en upplevelse att minnas.

Upplev hela Vänern

När du cyklar och fiskar runt Vänern har du också möjlighet att upptäcka många sevärdheter och trevliga besöksmål. Passa på att utforska den rika kulturen och historien samtidigt som du upplever den fantastiska naturen. Oavsett om du reser ensam eller med familjen, kommer Vänern att ge dig en oförglömlig upplevelse.

Att tänka på

Tänk på att även om det inte krävs fiskekort för sportfiske i Vänern så finns det alltid fiskeregler som måste följas. Det krävs också nästan alltid fiskekort i till- och frånflöden, och att andra regler kan gälla där än i Vänern.

Tips! På lakevanern.se kan du läsa mer om strand- och stadsnära fiske runt Vänern.

Inspiration