Etapper

11 Borgvik- Skutberget, Vänerleden

53.7 km

Här cyklar du i en magiskt vacker kulturmiljö. Ett bra stopp är den fina Hyttruinen efter det järnbruk som en gång fanns här. Borgvik har en av Värmlands bäst bevarade kulturmiljöer och under sommaren sjuder det av liv här. Vill du veta ännu mer om Borgviks historia finns Borgviks museum (sommaröppet) i närheten och där finns det även offentliga toaletter.

Vid hyttruinen finns bord och stolar, perfekt för att inta picknick eller så väljer du att luncha eller fika hos Sliperiet, caféet i Borgviks gästhamn, Kungskvarnen eller Borgviks gård.

Under ditt besök i Borgvik kan du ta ett stopp på Oscar Magnussons konsthall Sliperiet där utställningarna bjuder på både svenska och internationellt kända namn. Du kan även boka besök hos graffitikonstnären Hampus Karlsson eller göra ett besök på Borgviks Antik och Kuriosa. Bo över kan du göra på Klaraborg, Kungskvarnen eller på campingen vid Borgviks gästhamn.

Vill du komma ut på Vänern? Då finns här möjlighet att hyra kajak, kanadensare eller SUP hos Vänerkajak. Är du mer intresserad av att vandra finns här Lövåsslingan och Bokskogsslingan.

Sträckan från Borgvik går både på asfalterad landsväg och på grusväg. Utmed vägen kan du göra ett stopp hos Kullens bigård som säljer honung och honungsprodukter. När du når Hasseldalens badplats kan du passa på att ta ett bad i Långsjön. Här finns hopptorn, sandstrand och bryggor samt sommaröppen kiosk och toaletter. Leden passerar både Skruvstad och Vålberg innan du tar dig in mot Segerstad.

Segerstad- flera gårdsbutiker på rad

Leden går genom Segerstads by som ger dig en riktig Bullerbykänsla. Väl ute ur byn cyklar du sedan på en mysig landsväg som kantas av åkrar och ängar och med djur som betar. Här finns Edsbergs gård med gårdsbutik och Liljenäs gård som erbjuder lekpark på gården och är ett perfekt glass- och fikastopp på vägen. Ta gärna en avstickare från leden ut i Segerstads naturreservat. Området är ett mycket uppskattat frilufts- och naturområde. Där finns spänger (som här rullstolsanpassade) som går ut i Vänern och flera lättillgängliga vindskydd och toaletter.

Skutberget och Bomstad campingpärlor direkt vid Vänerns strand

Vid Skutberget erbjuds en rad möjligheter för den som vill vara aktiv. Här finns bad- och lekplatser, naturstigar, motionsspår och mountainbikebana och 4-stjärnig discgolfbana. Alldeles i närheten finns också Högt & Lågt som är en spännande höghöjdsbana med fler svårighetsgrader som passar för hela familjen.

Är du i läge att övernatta passar First Camp Skutberget som hyr ut stugor, kajak , SUP och trampbåtar och har en äventyrsgolfbana med 18 hål. Eller så väljer du SWECamp Bomstadbaden med långgrund sandstrand vid Vänern. Här kan du spela beachvolleyboll och äventyrsgolf, hyra kajak och paddelbåtar. På Bomstadbaden finns även relaxavdelning med bubbelpool och bastu som går att hyra.

Längs vägen