Etapper

11 Borgvik- Skutberget, Vänerleden

53.7 km

Borgvik är en av Värmlands bäst bevarade kulturmiljö och här sjuder av liv sommartid. Här cyklar du längs magisk vacker kultur- och bruksmiljö och ett bra stopp är den fina hyttruinen där du kan lära mer om järnbruket som fanns här tidigare. Vid hyttruinen finns bord och stolar perfekt att inta picknick eller så väljer du att inta lunch eller fika på Sliperiet, Hamncaféet eller Kungskvarnen. Vill du veta ännu mer om Borgviks historia finns Borgviks museum (sommaröppet) där det också finns offentliga toaletter.

Borgvik- Värmlands bäst bevarade bruksmiljö

Under ditt besök i Borgvik kan du ta ett stopp på Oscar Magnussons konsthall Sliperiet där du kan uppleva konst- och fotoutställningar i den gamla bruksmiljön eller äta gott på Sliperiet Gastronomi. Du kan även boka besök hos graffitikonstnären Hampus Karlsson, cykla vidare mot gästhamnen och ta en glass i hamncaféet eller fortsätta vidare bort mot den anrika Kungskvarnen. Där du kan äta en bit mat eller fika. Du kan även göra ett besök på Borgviks Antik och Kuriosa. Bo över kan du göra på Klaraborg, Kungskvarnen eller på campingen i hamnen.

Här finns det också möjlighet att komma ut på Vänern genom att hyra kajak, kanadensare eller SUP hos Vänerkajak. Är du mer sugen på att vandra finns Lövåsslingan eller Bokskogsslingan. Sommartid kan du ta med cykeln på båtbussen vidare till Hammarö.

Sträckan från Borgvik går både på asfalterad landsväg och på grusväg. Utmed vägen kan du göra ett stopp hos Kullens bigård som säljer honung och honungsprodukter. Och när du når Hasseldalen kan du passa på att ta ett stopp och bad i Långsjön. Här finns hopptorn, sommaröppen kiosk och toaletter. Leden passerar både Skruvstad och Vålberg innan du tar dig in mot Segerstad.

Segerstad- flera gårdsbutiker på rad

Leden går genom Segerstads by som ger dig en riktig Bullerbykänsla. Väl ute ur byn cyklar du sedan på en mysig landsväg som kantas av åkrar och ängar och med djur som betar. Här finns Edsbergs gård med gårdsbutik och Liljenäs gård som erbjuder lekpark på gården och är ett perfekt glass- och fikastopp på vägen. Ta gärna en avstickare från leden ut i Segerstads naturreservat. Området är ett mycket uppskattat frilufts- och naturområde. Där finns spänger (som här rullstolsanpassade) som går ut i Vänern och flera lättillgängliga vindskydd och toaletter.

Skutberget och Bomstad campingpärlor direkt vid Vänerns strand

Vid Skutberget erbjuds en rad möjligheter för den som vill vara aktiv. Här finns bad- och lekplatser, naturstigar, motionsspår och mountainbikebana och 4-stjärnig discgolfbana. Alldeles i närheten finns också Högt & Lågt som är en spännande höghöjdsbana med fler svårighetsgrader som passar för hela familjen.

Är du i läge att övernatta passar First Camp Skutberget som hyr ut stugor, kajak , SUP och trampbåtar och har en äventyrsgolfbana med 18 hål. Eller så väljer du SWECamp Bomstadbaden med långgrund sandstrand vid Vänern. Här kan du spela beachvolleyboll och äventyrsgolf, hyra kajak och paddelbåtar. På Bomstadbaden finns även relaxavdelning med bubbelpool och bastu som går att hyra.

Längs vägen