Boenden

Naturen som hotellrum

Trollhättan, Västra Götalands län

Kategori

  • Boende

Testa på att övernatta i vindskydd

Trenderna i år handlar mycket om medvetna och hållbara lösningar och begreppet ”hemester” står högt upp på önskelistan. Att utöva hemester kan se olika ut men i grund och botten går det ut på att semestra i och nära hemmet. I denna artikel vill vi inte bara uppmana dig till att ströva i den fantastiska miljö du är omgiven av här i Trollhättan och Vänersborg. Vi vill också tipsa dig om vardagslyxen naturen här faktiskt bjuder på – nämligen att inta naturens finaste hotellrum, låt oss presentera vindskyddet.

Trollhättan och Vänersborg erbjuder flera olika naturmiljöer och ett varierat utbud av rumskategorier bland vindskydden. Dess utformning ser olika ut på olika platser och vi vill tro att här finns något för alla. Kanske föredrar du centrumnära eller så långt från civilisationen som möjligt, eller kanske är vattenutsikt det allra viktigaste?

Välj och vraka bland naturens egna hotellrum, och vet du vad det bästa är?
Det här äventyret kostar ingenting, det är öppet för alla och ingen förbokning krävs!

Tänk på att du inte får övernatta i tält i naturskyddsområden, i övrigt gäller allemansrätten.

Ta för vana att ha med en extra påse och ta alltid med allt hem, som du har tagit med dig ut i naturen.

Rum 1. Vindskydd vid centrum, Trollhättan

Detta vindskydd ligger i nära anslutning till Forngården med vackra Trollhättefallen ett stenkast bort. Här finns bekvämligheter så som matbutiker, restauranger och kaféer inom gångavstånd. Parkering finns vid Forngården och du har både korta och längre mer utmanande vandringar till ditt förfogande. Detta vindskydd passar kanske allra bäst till dagsutflykten men möjligheten till övernattning finns för den som önskar.

Vandringsleder i närheten
Edsvidsleden, en 14 km lång vandring på Göta älvs västra sida.
De Lavals promenad, en 1,6 km lång led som går runt Trollhättefallen.

Rum 2. Vindskydd vid motionsanläggning, Trollhättan

Vid Slätthults motionsanläggning finner du detta rejäla vindskydd som rymmer hela familjen. Alldeles intill hittar du Slätthultsspåren som passar dig som vill motionera i härlig natur, endast ett stenkast från bostadsområdet Skoftebyn. Här hittar du både dagspår och elljusspår på distanser mellan 2,5-7,5 km. Goda parkeringsmöjligheter finns i nära anslutning. Vindskyddet är enkelt att nå och du kan ta dig hit både med barnvagn, rullator och rullstol. Ett perfekt alternativ både för dagsutflykten och övernattning.

Naturområden i närheten
Slätthults motionsanläggning, breda och grusade spår i böljande terräng.
Ryrbäckens naturreservat, ett populärt område för friluftsliv och rekreation.

Rum 3. Vindskydd vid Vänerns strand, Vänersborg

Detta vindskydd ligger vid ”skidbacken” längs Dalbostigen i Vänersborg, 250 meter nerför en backe. En otroligt vacker plats alldeles vid Vänerns strand med en tillhörande eldstad. Badmöjlighet finns i nära anslutning. Parkera bilen alldeles ovanför backen, eller vid Ursand och ströva fritt längs vattnet, kanske blir det en tur in till stadens hjärta, över Dalbobron till gågatan med butiker, caféer och restauranger, eller kanske fortsätter du vandringen längs Skräckleparken?

Vandringsleder i närheten
Dalbobergen Runt, en ca 7,5 km lång vandring i varierande terräng med en fantastisk utsikt över Vänern men också skogsmark.
Vandring i Vänerstad, en 10 km lång vandring i Vänersborgs stadsmiljö och på naturstigar.
Hälsans stig, en 7 km lång vandring i omväxlande miljö i centrala Vänersborg.

Rum 4. Vindskydd med vattenutsikt, Hunneberg

Ekoparken Halle- och Hunneberg erbjuder flera vandringleder i olika nivåer och vackra natursköna miljöer. Detta boende är beläget vid Grinnsjön på Hunneberg och bjuder på en storslagen natur och vildmark. I nära anslutning finns även Bergsjön med en vandringled som tar dig runt sjön och som är ca 4,5 km. Detta vindskydd är en perfekt utgångspunkt när du skall upptäcka ekoparken.

Upptäck i närområdet
Eldmörjan, en 5 km lång avkopplande vandring vid stilla vatten och bland orörd natur.
Båtuthyrning, Hyr roddbåt och upptäck vackra Grinnsjön.

Rum 5. Vindskydd och grillplats, Hunneberg

Detta vindskydd ligger vid Kvarnsjön på Hunneberg, ca 300 meter från parkeringen vid vägen. Här njuter du av ett härligt lugn med en fantastisk utsikt över Kvarnsjön. Innan du finner dig tillrätta i vindskyddet kan du laga din egen mat över elden, doppa tårna, eller varför inte ta ett dopp innan du bäddar ner dig för kvällen. Här vaknar du upp med solen i ögonen och glittrande vatten. Ta gärna en kort promenad till Håsten, en utsiktsplats, bara 300m från vindskyddet. Går du tillbaka till stigkorsningen och sedan till vänster, så följer du den lilla stigen och kommer fram till Håsten, där man har en fantastisk utsikt söderut över Vitteneslätten.

Tips i närområdet
Bäversafari med kanot, följ med på bäversafari med kanot i vackra Ekoparken.
Hyr en mountainbike, hyr cykel och upplev mountainbikelederna i Ekoparken.

Rum 6. Vindskydd vid sjö, Hunneberg

Till Igelsjön tar du dig obehindrat med både barnvagn, rullator och rullstol. Här finns bord med bänkar och grillplats alldeles intill sjön. Tar du en liten promenad längs en stig nordost, (till vänster), så kommer du fram till några fina klippor. Kanske tar du dig ett kvällsdopp från klipporna, eller bara sätter dig ner och insuper det vackra som naturen har att erbjuda. Gör upp en lägereld, grilla din medhavda mat och somna sött i det lilla mysiga vindskyddet. Somnar du sött, så vaknar du med ett stilla kluckande från sjön. Vad mer kan man önska?

Upptäck i närområdet
Testa fiskelyckan, njut av härligt fiske i orörd natur på Hunneberg.
Kungajaktmuseet, här får du nyttig information om fler sevärdheter och aktiviteter.

Fler vindskydd på Halle- och Hunneberg tillsammans med grillplatser hittar du här.

Laga mat utomhus

Att laga mat i naturen kan verkligen höja upplevelsen, det handlar bara om att se naturen som ditt kök men givetvis också om förberedelser. Planerar du din vistelse väl så kan du också förbereda mycket hemifrån. Men om du istället ger dig ut spontant eller helt enkelt vill unna dig lite lyx så kan du alltid köpa med mat från någon av våra lokala matleverantörer.