Packa rätt för cykelturen

Längs Vänern går många fina cykelsträckor, som Sveriges längsta nationella cykelled Vänerleden. Här har du många möjligheter att göra dagsturer med familjen eller ge dig i väg på ett längre äventyr med övernattning. Oavsett vilken cykelfärd som lockar dig är det viktigt att packa rätt för att göra resan både trygg, bekväm och behaglig.

DAGSTUR MED FAMILJEN

Kolla cykel och cykelutrustning

Kontrollera att din cykel är i gott skick innan ni ger er i väg och att däcken är välpumpade. Är alla hjälmar hela och i rätt storlek? Ta gärna med dig ett litet verktygskit ifall att nåt skulle hända med däcken, och om möjligt även en liten pump.

Vatten och snacks

Ta med vatten som räcker för hela turen för att undvika uttorkning. Eller kolla upp i förväg om ni kan fylla på vattenflaskorna längs vägen. Packa med snacks som ger snabb energi om orken börjar ta slut som frukt, nötter eller energibars.

Kläder och skydd

Tänk kläder efter väder. Välj lager-på-lager-kläder och anpassa efter hur vädret ändrar sig. Glöm inte solskyddskräm och solglasögon! När man cyklar är speciellt armar och axlar utsatta för solen.

Mobiltelefon

Se till att mobilen är fulladdad ifall du behöver ringa eller använda kartfunktionen för att hitta rätt.

Första hjälpen-kit

Skavsår, myggbett, ett skrapat knä eller två. Det är alltid bra att ha med ett litet behändigt första hjälpen-kit för småskavanker.

Picknickutrustning

Om ni planerar att stanna för en picknick längs vägen behövs förstås en picknickfilt eller sittunderlag, matlådor och kanske utrustning för en trevlig grillstund. En termos med kaffe till de vuxna och saft till barnen är ett måste

ETT PAR DAGAR MED ÖVERNATTNING

För dig som vill utforska Vänerleden under ettpar dagar är det också bra att tänka på följande:

Campingutrustning eller boka i förväg

Om du planerar att övernatta i tält längs vägen, se till att ha med dig all nödvändig campingutrustning som tält, sovsäck, liggunderlag och campingkök. Det går också att förboka boende på hotell och vandrarhem.

Extra kläder och personliga tillbehör

Packa med dig ombyten, handduk, hygienprodukter och en fick- eller pannlampa för att hitta runt lägerplatsen när det blir mörkt. Glöm inte regnkläder.

Mat och dryck

Om du vill laga all mat själv behöver du förstås ta med dig mat och ett stormkök. Frystorkade portionsförpackningar är enkla att packa ned och väger lite. Havregryn till frukostgröten är också behändigt. Tepåsar, frystorkat kaffe och portionsförpackningar med chokladdryck gör att du snabbt kan fixa fikat.

Ta med en bärbar batteriladdare

Se till att ladda mobilen och andra elektroniska enheter innan du ger dig ut på cykelturen, och ta med en fulladdad powerbank för att kunna ladda mobilen om du är långt från ett eluttag.

Kika gärna in på kartan för tips på besöksmål och aktiviteter utmed Vänerleden. Ha en underbar cykeltur!

Inspiration