Ladda elcykeln säkert

Att susa fram på elcykel är ett riktigt behändigt och bekvämt sätt att njuta av natursköna cykelvägar som Vänerleden. För att turen ska fortsätta vara lättsam behöver förstås cykelbatteriet att laddas med jämna mellanrum. Gör så här för att få ut full effekt och minimera risken för överhettning:

Använd rätt laddare och kablar

Se till att använda den laddare som följde med elcykeln när du köpte eller hyrde den. Använd endast kablar som är avsedda för ändamålet och använd aldrig skadade eller trasiga kablar.

Placera laddaren på en stabil yta

Placera laddaren på en stabil och plan yta där den inte riskerar att välta eller falla ner.

Undvik att ladda utomhus i regn eller fuktigt väder

Om möjligt, undvik att ladda din elcykel utomhus när det regnar eller när det är fuktigt. Om du måste ladda utomhus, se till att använda en vattentät skyddsanordning för att skydda laddaren och kontakterna.

Ladda inte över natten utan tillsyn

Det är alltid bäst att övervaka laddningen av elcykeln. Lämna inte laddaren inkopplad över natten eller när du lämnar platsen utan tillsyn. Genom att ha koll på laddningen minskar risken för överhettning eller andra problem.

Ha en brandvarnare i närheten

Om du laddar din elcykel inomhus, se till att det finns en fungerande brandvarnare i närheten. Detta är extra viktigt för att snabbt upptäcka eventuella problem som kan uppstå under laddningen.

Utmed Vänerleden finns både laddstationer för elcyklar och servicestationer för alla slags cyklar. Servicestationerna är märkta med symbolen för Lake Vänern Grand Tour och är utplacerade med jämna mellanrum längs leden.

Ha nu en trevlig och säker tur på din elcykel!

Inspiration