PAKET: Vänern Grand Tour 11 dagar ARRANGÖR: Upplevelsepaket.se

Du som cyklist kommer att passera mysiga fik, välfyllda gårdsbutiker och matställen med Whiteguidestatus som kan mätta hungriga och sugna magar. Runt Vänern kommer du att trampa på separerade cykelvägar, lågtrafikerade asfalterade vägar men också grusvägar som slingrar sig genom skärgårdslandskap, skogslandskap och bördig åkermark. Några av sträckorna används redan idag som cykelleder andra sträckor är helt nya som cykelled. Leden är cirka 64 mil lång.

DAG 1

Töreboda – Lyrestad – Kinnekulle – Lidköping ( Cykeltur: 12,5 / 40 km, Tågsträcka: 50 min / 70 min

Cykelsemestern utgår från Töreboda, perfekt då man kommer med tåg. Därifrån trampar du utmed Göta kanal på den helt bilfria grusvägen som slingrar sig alldeles intill kanalen till Lyrestad. Cykelsträckan är endast 12,5 km till Lyrestad och härifrån reser du med Kinnekulletåget som har blivit utsedd till Sveriges vackraste tågsträcka. Du tågluffar i miniatyrformat längs Sveriges vackraste tågsträckning mellan Mariestad och Lidköping och besöker ett pärlband av pittoreska tågstationer. Den enkelspåriga järnvägen binder samman byar och kulturminnen med Vänerns vatten och flera naturreservat. Lunchen avnjutes i Hällekis kök & Trädgårdscafé som ligger vackert intill Hällekis Säteri vid Vänerns strand. Här finns också en omfattande perennrabatt och en doftande rosenträdgård med gammaldags rosor. Perennrabatten och rosenträdgården anlades redan år 1934. Duktiga trädgårdsmästare håller allt i bästa skick så att ni besökare kan njuta av årstidens växlingar från vårens lökväxter till höstens sköna färger. Efter lunchen cyklar du längs slingrande pilgrimsleder fram till Sveriges Grand Canyon och naturreservatet Munkängarna, doftande av ramslök. Från Hällekis tar man sig vidare till Lidköping. Antingen kan du ta Kinnekulletåget eller annars cyklar du sträckan till Lidköping som går på småvägar i historisk anda med pampiga Herrgårdar som ståtar med sin fulla prakt och man kan nästan känna dem historiska vingslagen. Ni checkar in på Best Western Plus Edward Hotel i Lidköping och du blir serverad en middag under kvällen.

DAG 2

Lidköping – Läcköslott – Lidköping ( Kollektivtrafik: 24km )

Läckö Slott På en klippa vid Vänern finner ni mäktiga Läckö Slott, som ligger vid Vänerns strand Läckö är ett av Sveriges vackraste slott och ett av de mest välbesökta turistmålen i Västsverige. Upplev slottets 700-åriga historia och känn vingslagen från barocken i de unikt bevarade barocksalarna. Här kan du få guidningar och en lektion i slottets historia samt veta mer om Magnus Gabriel de la Gardie, som bara var 30 år när han övertog slottet och greveskapet. Upplev Lilla Slottsträdgården Lilla Slottsträdgården är enastående och helt oemotståndlig. Simon Irvine jobbade i trädgården från 1990 för att förvandla den till vad den är idag. Han jobbade passionerat med att gräva, plantera, kompostera och ta hand om trädgården med det långa perspektivet i åtanke för att visa hur ekologisk hållbarhet ser ut i verkligheten. Trädgårdenär förtrollande med sina olika etage, färger, former och blommor inramad av höga vita stenmurar. Här kan du gå runt länge och njuta av den lummiga och sagolika omgivningen. När du är nöjd med dagen går bussen tillbaka till Hotellet i Lidköping.

DAG 3

Lidköping – Vargön ( Cykeltur: 70 km )

Idag blir det extra viktigt med att äta en rejäl frukost för i dag kommer det att bli den längsta cykeldagen på denna tur. Dagens mål är Ronnums Herrgård som ligger på Vargön. Ronnums Herrgård är en historisk pärla på Vargön mellan Vänersborg och Trollhättan i Västsverige. Efter den långa cykelturen får du tacka dig själv med att varva ner i den fina relaxavdelningen och bubbelpoolen. Därefter kan du njuta av en välkomponerad middag, tillagad på råvaror från lokala producenter.

DAG 4

Vargön - Brålanda ( Cykeltur: 35 km )

Efter att du har njutit av frukosten på Herrgården så är det dags att cykla vidare på Vänerleden. Första staden som ni kommer att cykla igenom är Vänersborg som fick smeknamnet ”Lilla Paris” av skalden Birger Sjöberg och bjuder på en rik variation av aktiviteter och sevärdheter. Utforska kulturaxeln från Residenset till Vänersborgs museum som har landets äldsta bevarade museimiljö och är särskilt känt för sin unika samling av afrikanska fåglar. Är du badsugen under resan tar du en tur till Ursands Resort & Camping. Cykelfärden tar er vidare på små slingrande vägar genom fint bördigt landskap. Väl i Sikhall finns en liten gästhamn så passa på att insupa båtliv i den lilla hamnen först innan du kommer till Sikhalls camping & Restaurang som ligger 700 m från hamnen.

DAG 5

Brålanda – Mellerud - Håverud ( Cykeltur: 35 km )

Cykelturen går idag till Håverud som ligger vid inloppet till Dalslandskanal. För aqtt komma dit ska du passera Dalbergså som har en gästhamn och en mysig lanthandel. Ät en glass och gå den fina promenadslingan ut till Vänern där det finns hällristningar. Väl värt ett besök. När du kommer till Dalaborg kan ni passa på att ta fram er matsäck.. På Slottskullen ligger resterna efter Dalslands enda medeltida borg. Platsen är idag ödslig och kan verka obetydlig men på medeltiden var den i centrum för viktiga händelser i Västsverige. Är du hungrig och vill uppleva Vänerns finaste badstränder. Cyklar ni till Vita Sandras camping. Här finns en trevlig restaurang. I Mellerud kan du passa på att proviantera, fylla på vätska och mat. När du kommer till Dals Rostock rekommenderar vi varmt ett besök vid Mörttjärns naturreservat och Kroppefjäll. Med fantastisk utsikt över hela Dalsland och ut mot Vänern. I det mysiga lilla samhället Dals Rostock hittar du bland annat en välhållen örtagård, konsthantverk av olika slag och ett hembygdsmuseum med café. Väl i Upperud kommer du först till Dalslands konstmuseum. Här visas permanenta samlingar av konst, silverföremål och allmogemöbler från landskapet. Under tre utställningsperioder per år har man chans att uppleva nutida konst av hög klass. Muséet – som ibland kallas Dalslands Louisiana – ligger i en vacker skulpturpark, har en egen gästbrygga och ett museicafé som erbjuder både hemlagat kaffebröd, goda smörgåsar och en svårslagen utsikt över sjösystemet. Håverud är Dalslands största turistattraktion, med cirka 250 000 besökare varje år. Främst är det Dalslands kanal med sin unika akvedukt som lockar, men området har så mycket mer att erbjuda. I besökscentret Dalsland Center finns utställnings- och konsertverksamhet, café och restaurang alldeles vid kanalkanten. Små mysiga sommaröppna butiker, galleri, ett kanalmuseum man inte får missa och Dalslands ende glasblåsare finns också vid slussområdet. I Håverud bor & äter ni på Håverudshotel. Efter att du har checkat in kan du slappa av med ett bad i sjön eller i jacuzzin eller slappna av deras massagestolar.

DAG 6

Håverud - Långbron - Åmål ( Cykeltur 37 km Båttur: 3 timmar )

Kl.10.50 avgår Passagerarbåten från Håverud. Du kommer att färdas över den kända Håverudsakvedukten. Lunch serveras medans ni glider fram i det vackra landskapet. Passagerarbåten går i hamn vid Långbron mitt i det djupaste Dalsland. Cykelvägarna till Åmål är varierande, du kommer att cykla på både grus & asfaltvägar. Middag & logi på Nordengrenskagården.

DAG 7

Åmål - Säffle ( Cykeltur: 20 km )

Dag åtta är en av de kortaste cykelsträckorna på den här turen. Besök gärna det myllrande båtlivet och stadens gamla kvarter och passa gärna på att gå upp till den nya utsiktsplatsen vid Kungsberget, om du vill få en vy över storslagna Vänern innan du trampar iväg på din cykel. Cykelleden går norrut mot Säffle via fina cykelvägar och genom skogslandskap slingrar sig leden vidare mot dagens mål. Du passerar Krokstads Herrgård där du kan avnjuta lunch av mycket hög kvalitet, då krögaren Håkan Mattson inte tummar på råvarorna. Är du badsugen efter lunchen cyklar du till Duse udde som erbjuder den otroligt fina vidsträckta utsikten över Vänern. Fika gott på Kanalcaféet som ligger direkt vid anslutningen av Säffle kanal, Gör även besök på Galna Tuppen och Holgers Konditori som inte ligger långt från kanalområdet. Passa även på att besöka Säffles saluhall. Är du konstintresserad får du inte missa det gamla Vattentornet här visas fina och tänkvärda konstutställningar sommartid. Middag & logi på First Hotell Royal.

DAG 8

Säffle - Karlstad ( Cykeltur: 60 km)

Idag är det en av de längsta cykelsträckorna så passa på att äta en rejäl frukost. Räkna med att ni har hela dagen på er att cykla och att du cyklar i skön lugn takt för då är det inga problem med att orka 60 km på cykelsadeln. Cykelleden tar er på blandade vägar så som på hårdpackade oljegrusvägar och asfaltvägar. Vänerleden går genom bördigt landskap med lokalproducerade grönsaker. När du kommer fram till Huggenäskapell finns det mycket intressanta gravhällar att titta på. Gör gärna ett stopp på Grön Ko café och saluhall. Här kan du smaka på lokalproducerat direkt från bönderna i trakten och även köpa med lokala specialiteter hem. När du trampar in i Borgvik kan du ta ett stopp på Sliperiet där du kan uppleva konst- och fotoutställningar i den gamla bruksmiljön eller äta något gott på några av Borgviks restauranger. I Borgvik finns även en av Sveriges nordligaste bokskogar. Under sträckan idag finns det flera ställen man kan äta glass och ta ett svalkande dopp innan man fortsätter sin resa. När du närmar dig Karlstad så går cykelleden ut på det pittoreska Hammarö och kanske tar ni en fika hos Christer Sjögren i Vikingarna och kanske tar en truddelutt vid vänern. Mat & logi på Elite Stadshotellet

DAG 9

Karlstad - Kristinehamn ( Cykeltur: 50 km )

Innan du lämnar ”Sola” i Karlstad rekommenderar vi ett besök på konsthallen Sandgrund Lars Lerin, där du kan titta på akvareller i världsklass. Du cyklar inte bara längs Vänern utan färden går också längs Klarälven, och Kroppkärrssjön ifall du är sugen på ett dopp. Gör ett besök på Alsters Herrgård, Gustaf Frödings Minnesgård, där du kan passa på att fika eller äta lunch i parken med utsikt över Vänern. Cykelleden går genom bördiga landskap i den svenska sommardagen. Middag & logi Stadshotellet i Kristinehamn

DAG 10

Kristinehamn - Sjötorp ( Cykeltur: 60 km )

I dag är det dagensmål Sjötorp som ligger vackert intill kanalen. Cykla gärna och titta på Picassoskulpturen och gå till båda utsiktsplatserna, en som riktar sig söderut och en norrut – den ger ett helt annat intryck av skulpturen som ses framifrån, blickande mot horisonten. Sommartid finns en utställning och infopoint på udden samt glasscafé. Cykelleden går genom både jordbrukslandskap och skogslandskap och naturligtvis så har ni Vänern som er närmaste granne på er högra sida. Cykelsträckan går både på grusvägar, trafikerad väg och cykelbana. Under färden finns det matställen om du blir hungrig och naturligtvis så kan man ta ett dopp i inlandshavet ”Vänern”. Njut av sommarkvällen i Sjötorp. Ni äter på Fisch and chips restaurangen som erbjuder nyfångadfärsk fisk Restaurangen ligger intill Göta kanal. Boendet är på Sjötorps vandrarhem.

DAG 11

Sjötorp - Töreboda ( Cykeltur: 20 km )

För att veta lite mera om hur kanalen byggdes får ni inträde till kanalmuséet som ligger vid Sjötorps hamn. Idag är det en av dem lättaste cykelsträckorna. Du cyklar endast på hårt packad grusväg som går alldeles intill Göta kanal och det är helt bilfritt. Under denna sträcka behöver du inte gå hungrig. Under denna sträcka , finns det restauranger och cafeèr var sjunde kilometer. När du har kommit fram till Töreboda har du cyklat ca. 60 mil.

1 st 7-växlad cykel inkl. cykelkorg & 2 st. packväskor

1 st Tågbiljett Kinnekullebanan

2 st Övernattning Edward Hotel, Lidköping

1 st Övernattning Ronnums Herrgård, Vargön

1 st Övernattning Sikhalls Campingstuga, Brålanda


1 st Övernattning Håverudshotell, Håverud

1 st Övernattning Nordengrenskagården, Åmål

1 st Övernattning First Hotel Royal, Säffle

1 st Övernattning Elite Stadshotell, Karlstad

1 st Övernattning Stadshotellet, Kristinehman

1 st Övernattning Vandrarhemmet, Sjötorp

2 st 2-rätters middag exkl. dryck, Edward Hotel

1 st 2-rätters middag exkl. dryck, Ronnums Herrgård

1 st 1-rätters middag exkl. dryck, Sikhalls Camping

1 st 2-rätters middag exkl. dryck, Håverudshotell

1 st 2-rätters middag exkl. dryck, Nordengrenskagården

1 st 2-rätters middag exkl. dryck, First Hotel Royal

1 st 2-rätters middag exkl. dryck, Elite Stadshotell

1 st 2-rätters middag exkl. dryck, Stadshotellet Kristinehamn

1 st 1-rätters Fisch and chips restaurangen,

1 st Passagerarbåt inkl. lunch på Dalslands kanal

1 st Bussbiljett T&R Läckö Slott
11 st Frukostbuffe
1 st Karta
1 st Färdbeskrivning

1 st Kylväska / 2pers.

Pris:

Bokning:

info@upplevelsepaket.se

+46(0)506 - 125 00

Inspiration